Testy pneumatik: Proč v (téměř) každém vyhraje jiný model

Podle průzkumu Pneumatiky.cz se testy pneumatik řídí až 68 % řidičů. Jenže problém nastává v okamžiku, kdy v jednom testu dezén zvítězí, a v druhém skončí jako slabší průměr. Jak je to možné? Někteří řidiči pochopitelně dospějí k závěru, že testy lžou, nebo jsou podplacené.

Skutečnost je trochu jiná. Každý test si určuje vlastní kategorie, ve kterých pneumatiku hodnotí.
Všímejte si, jestli test měří to, co potřebujete
Pokud řídíte malé rodinné auto, ale vybíráte pneu podle testu v supersportovním rozměru, můžete si spíše uškodit. Stejný model pneumatiky má úplně jiné vlastnosti v průměru 15 palců než ve 20 palcích. Jeden příklad za všechny.

V testu zimních pneu magazínu AutoBild v rozměru 215/55 R17 z roku 2022 zvítězily pneu Michelin ALPIN 6. V testu autoklubu ADAC rovněž v roce 2022 však v podobném rozměru 215/60 R16 zvítězily pneu Continental WinterContact TS 870.

Jak je to možné? Rozdílné disciplíny. Zatímco například ADAC výrazně zohlednil i hlučnost a spotřebu paliva, ve které Michelin ztrácí, v testu Autobild byla nejvýznamnějším kritériem brzdná dráha. Další desítky testů, kde můžete jednotlivé pneu srovnat, si můžete prohlédnout například v e-shopu Pneumatiky.cz.
Nejlepší zimní pneu podle testů v roce 2022
Spíš než to, jak si pneumatika vede v jednom konkrétním testu, sledujte větší obraz. Jinými slovy –⁠ jestli občas nezazáří a jindy úplně nepohoří. Většina řidičů totiž využije hlavně pneumatiky, na které je spoleh za všech okolností.

Pokud nechcete experimentovat, vsaďte na veterána testů Continental WinterContact TS 860, který získal v testech získal už 19 zlatých medailí. Mnohem novější zimní pneumatikou, která však v testech vykazuje velmi slibou budoucnost, je pak Goodyear UltraGrip Performance+ , který od uvedení na trh zvítězil už v 6 testech.

Kvalitní přezutí však seženete i ve střední třídě: příkladem může být například testy prověřená značka Kleber z koncernu Michelin.

Na Pneumatiky.cz nyní sleva na dopravu a možnost soutěžit o palivo!