Srpen je posledním biologickým letním měsícem. Dobijte baterky!

Přestože poslední dny připomínaly spíše podzim než léto, stále je ještě srpen a prázdniny. I podle předpovědi počasí si ještě sluneční dny užijeme. Ještě bude příležitost načerpat energii na další období. Choďte ven co nejvíce! Srpen toho může nabídnout opravdu hodně. Při svých výletech se zkuste podívat po okolních polích, sadech, lesích, farmách a trzích. Tak pestrou paletu lokálních potravin vám jiné období sotva nabídne.

Srpen – měsíc termoregulace
Po horkých, někdy až tropických dnech července, nastává většinou v srpnu jakési zklidnění, zpomalení. Termoregulace, která zajišťuje stálost teploty tak, aby mohly správně fungovat všechny systémy lidského těla, nám dala pořádně zabrat. Je na čase trochu své termoregulační schopnosti podpořit a posilnit. Samozřejmostí je naše chování a stravování přiměřené danému období, aktuálnímu počasí a dalším okolnostem, které můžeme ovlivnit minimálně. Je třeba se také řídit naším stavem a pocity. Když je mi po promočení vydatným deštěm zima, nebudu si dávat zmrzlinu jen proto, že je léto.

Buďte co nejvíce venku

Kalendářní léto končí podzimní rovnodenností, která letos připadá na sobotu 23. září. V našem pásmu ale září považujeme již za podzimní měsíc. Teď v srpnu bychom tedy neměli vynechat příležitosti k pobytu venku. Dny i večery jsou ještě příjemné pro posezení s rodinou nebo přáteli venku. A když si k tomu dáte něco dobrého, zdravého z lokálních zdrojů, bude spokojeni hned dvojnásobně. V tomto období na přelomu léta a podzimu má svou vrcholnou sezonu řada tuzemských plodin. Jejich konzumací uspokojíte své chuťové pohárky, ale posílíte i své zdraví, na které mají někdy až blahodárné účinky.

Radujte se a hýbejte se

Užívejte si pohyb na čerstvém vzduchu, počasí na přelomu léta a podzimu je vhodné pro všechny druhy pohybu od jízdy na kole, inline brusle, běhání, přes pěší výlety, procházky až po jógu či zklidňující čínské Čchi-kung. Pohybem a radostí, kterou nám přináší, posilujeme nejen tělo, ale i mysl. Výborně pomáhá při boji se stresem. Relaxaci v létě doplňte aromaterapií, vládnout by měla ochlazující máta, levandule či citrusové tóny, krevní oběh dobře podpoří cypřiš. Rovněž jsou vhodné lymfatické či tlakové masáže, které pomohou povzbudit krevní a lymfatický oběh.

Začněte se otužovat

Toto období je výborné pro nastartování rituálů pro posílení jak termoregulačních schopností těla, tak i imunity pro podzimní a zimní měsíce. Nepouštějte se do toho ale bezhlavě. Rozhodně není vhodné z rozpáleného sluníčka skočit do studené vody, to je pro tělo šokem vždy, i když je v dobré kondici. V prvním kroku je nejdůležitější právě fyzické zdraví a kondice. Začněte tím, že se na závěr sprchování omývejte chladnější vodou, postupně zvyšujte dobu působení a chladnost vody. Můžeme začít na nohou a postupně v závěru studenou vodou osprchovat celé tělo. Až budete mít úvodní kroky nějakou dobu za sebou, můžete vyzkoušet ponořit se i do chladnějších řek, rybníků nebo jezírek. Určitě ale nepodnikejte tyto venkovní aktivity sami, mějte s sebou ideálně někoho zkušeného, kdo už se venkovnímu otužování nějakou dobu věnuje.

Podpořte srpnový jídelníček místními produkty

V horkých dnech pomáhá tělo ochladit hořká chuť, dopřejte si mandle, ořechy, nebo salát s kozím sýrem. V srpnu do pestrého jídelníčku začněte postupně přidávat i sladší, kulatou zeleninu jako je dýně, zelí a cibule, nevyhýbejte se mrkvi, hrášku a luštěninám, za ovoce vedou jablíčka a borůvky. Tělu dělají dobře potraviny, které jsou typické pro kraj a zeměpisnou polohu. Což dává smysl. Základ jídelníčku by měly tvořit potraviny lokální a sezonní. Právě v srpnu je lokální úroda velmi pestrá. Pojďme se podívat trochu podrobněji i na ty nejznámější.

Zelené lusky hrášku či fazolek jsou plné vitamínů skupiny B, C, E, K. Obsahují spoustu minerálů jako draslík, železo, vápník a zinek. Mají v sobě vyvážený poměr vlákniny i bílkovin a jsou málo kalorické. Vyloupání sladkých zelených kuliček hrášku může být i zábavou, hrášek chutná nejvíce syrový, ale může být připravován mnoha způsoby. Zelené fazolkové lusky se slaninou výborně doplní šťavnatý steak.

Rajčata pěstovaná na zahrádkách úplně jinak voní a chutnají než ta, co koupíme v supermarketech. I když to už dnes také nemusí platit, protože i některé obchody odkupují sezonní ovoce a zeleninu od místních pěstitelů. Pokud tedy nemáte zahrádku nebo přístup k farmářským trhům, nebojte se rajčátka si koupit v kamenném obchodě, vybírejte očima i nosem. Kromě důležitých vitamínů A, skupiny B, C, K, obsahují také biotin neboli vitamin H, ten udržuje krásné vlasy, nehty i pokožku. Rostlinné barvivo lykopen, které je důvodem červené barvy, je prospěšný pro naše srdíčko chrání srdce. Jedno rajské jablíčko ve své slupce obsahuje vyšší než denní doporučenou dávku lykopenu.

Okurky mají močopudné účinky a pomáhají čistit a odvodňovat organismus. Obsahují mnoho minerálů především draslíku. Z více jak 90 % jsou tvořeny vodou, proto mají jen minimum kalorií a pomáhají tělo hydratovat. Dopřát si jich můžete jakékoliv množství. V létě jsou oblíbené i okurkové limonády, které dobře odvádí horkost a určitě osvěží.
Jablka představují jeden z nejbohatších zdrojů vlákniny, obsahují pektin, který pomáhá udržovat zdravou střevní mikroflóru, podporuje imunitu. Také obsahují hodně vitamínu C, K a draslíku. Jedno jablíčko denně na svačinu je ideální rituál pro dobrou náladu a lepší imunitu.

Borůvky jsou právem označovány za superpotravinu. Kromě řady vitamínů a antioxidantů obsahují vlákninu pektin, minerály jako hořčík, mangan, vápník, draslík, fosfor, selen, zinek a měď. Do malých tmavých bobulí se toho vejde ale mnohem více. Nejúčinnějšími látkami jsou barviva antokyany, které působí protizánětlivě a celkově posilují imunitní systém, snižují riziko rakoviny tlustého střeva, vykazují prevenční účinky proti srdečnímu poškození, obezitě a cukrovce. Čistí organismus a podporují metabolismus. Zlepšují ostrost a únavu zraku. Působí proti průjmům a pomáhají při léčbě infekcí močových cest. Mají anti-aging účinky, pomohou zpomalit či ovlivnit známky předčasného stárnutí např. vrásky, stařecké skvrny, šedý zákal, osteoporózu, vypadávání vlasů. Doporučuje se zkonzumovat alespoň kilo a půl borůvek během sezony. A jelikož se jedná o ne výrazně kalorické ovoce, určitě to nebude problém.

Pestrou paletu sezónní zeleniny a ovoce najdete nejen na místních farmářských trzích, ale i v supermarketech, sledujte aktuální letáky a slevové akce.

Chcete šetřit klouby nebo se kochat okolní krajinou, pořiďte si elektrokolo u Mountfieldu
Pomocníky pro domácí relaxaci či zdravou přípravu zeleniny najdete v nabídce EZshop