Spaní pod širákem nebo ve stanu. Romantika konce léta

Konec léta je ideální pro kempování, stanování, toulání se krajinou. Potřebujete ještě zabavit dítka školou povinná, než jim to zase začne? Letní dovolená už vás stála dost peněž, přesto chcete ještě někam vyrazit? Šéf vám delší volno teď neschválí? Nevadí, sbalte stan, spacáky, ešus a vyrazte do přírody českých luhů a hájů, i kdyby jen na víkend. Kempování nabízí levnou a dostupnou dovolenou v symbióze s přírodou, která vás nebude moc stát, ale může vám hodně přinést.

České „národní“ hobby
Stejně jako houbaření patří kempování mezi velmi oblíbené nenáročné aktivity českého národa. A proč ne. Vždyť u nás je krásně skoro všude. Naše česká příroda je velmi pestrá a má co nabídnout. Ať už jste jedni z těch, co se vracejí na stejná místa, nebo naopak rádi poznáváte další a další kouty naší vlasti, chybu neuděláte. Žádný okamžik se neopakuje. Asi největší výhodou kempování je to, že se v podstatě můžete rozhodnout okamžitě. Stačí pořídit základní výbavu, nějaké ty zásoby, mapu a hurá za dobrodružstvím.

Mapy bez hranic, na papíře nebo v mobilu
Pokud vynecháte národní parky (České Švýcarsko, Šumava, Podyjí Krkonoše), chráněné krajinné oblasti a přírodních rezervace, můžete stan rozbalit v podstatě kdekoliv. Ti odvážnější si vezmou jen spacák a v noci se mohou kochat hvězdnou oblohou. Využít můžete také některý z mnoha kempů, které nabízejí určitou míru komfortu v podobně sociálních zařízení a stánků s občerstvením nebo dokonce restauraci. Pokud ale nemáte rezervaci a rozhodujete se pro tuto formu trávení volného času na poslední chvíli, asi už moc nepochodíte.

Štěstí přeje nejenom připraveným
Zvolit můžete jakoukoliv cestu. Jste-li dobrodružnější povahy, naskočte na nejbližší vlak a nechte se dovézt třeba do Posázaví nebo k Berounce. V dnešní elektronické době můžete lokalitu vybírat odkudkoliv. Třeba až přímo z vlaku. I tak ale doporučujeme si zvolené místo předem prověřit. Ověřte si, zda se nejedná o soukromý pozemek nebo jestli místní obec nevydala zvláštní opatření zakazující táboření na svém území. Místo máte vybrané, teď už jen postavit stan a začít tábořit! Ale než se do toho pustíte, zkontrolujte si, že v blízkém okolí není mraveniště, vosí hnízdo nebo frekventovaná zvířecí stezka, o tyto spolunocležníky určitě nestojíte.

Bez čeho to nedáte
Co sbalit s sebou? Samozřejmě záleží i na tom, jakou dopravu zvolíte. Pojedete-li autem nebo dokonce obytným vozidlem, moc toho s sebou balit nemusíte, protože kdyby vám něco chybělo, není problém dojet do civilizace a cokoliv dokoupit. Na druhou stranu nejste omezeni kapacitou. Můžete si přibalit část letního i zimního šatníku, něco na zabavení ratolestí a cestovní lednička také nebude problém. Naopak, zvolíte-li cestu vlakem nebo autobusem, pečlivě zvažte, co je nezbytné. V tomto případě volte především lokality, kdy je v pěší vzdálenosti dostupná pitná voda. Mějte přiměřenou zásobu trvanlivých potravin. Proteinové tyčinky se hodí vždy.

Cibule jako vzor
Základem je pohodlná obuv. Ať už plánujete jen relax na břehu vodní plochy nebo výraznější pěší turistiku, nepodceňujte správně zvolené boty, ve kterých vás vaše nohy budou nosit celý den. Co se oblečení týče, buďte cibulí. Vrstvěte! Vždy se hodí části oděvu ubírat či přidávat podle počasí i dalších okolností. Nezapomeňte, že koncem léta mohou být dny teplé, ale večery, noci i rána už jsou chladnější. Jako spodní vrstva je ideální merino vlna, která zahřeje a v létě chladí. Ke kempování patří i večerní posezení, a i když vás z jedné strany bude hřát ohniště, přes záda si rádi přehodíte mikinu nebo bundu.

Zálesácká výbava
Kromě nezbytného oblečení, obuvi, základních potravin a pitné vody jsou tu další věci, co se vždy mohou hodit. Přibalte si skládací nožík, kotlík a základní vybavení na vaření včetně vícekrát použitelného příboru, pláštěnku, základní lékárničku včetně repelentu a přípravků na opalování, baterku na noční osvětlení, a nezapomeňte ani na pokrývku hlavy. Skládací židličky, plastové nádobí nebo plecháčky nesmí chybět. Pokud plánujete výlet vyloženě do přírody bez civilizace, přidejte do batohu i dobíjecí stanici.

V neposlední řadě
Stan
Je nejzákladnějším vybavením pro přespání kdekoliv mimo vlastní postel, hotel či penzion. U stanu vede velikost a vodopropustnost. Podle typu výletu plánujte i velikost stanu, ten pro dvě osoby je sice skladný a lehký, ale má omezený prostor pro uložení batohů nebo doplňkového vybavení, takový stan je vhodný pro jednorázové přespání. Pokud nechcete noc trávit jako sardinky, volte stan vždy o něco větší, než pro kolik osob je určen. Pokud hodláte v přírodě strávit více dní, doporučujeme stan s předsíňkou, kde si pohodlně stoupnete a protáhnete svaly. V případě deštivého počasí si zde pohodlně uvaříte nebo zahrajete karty či jinou deskovku. Předsíňky bývají často i vybaveny silnější spodní vrstvou, která uchrání vaše věci od zemní vlhkosti. Na barvě také záleží! Barvu stanu vybírejte nikoliv podle módních trendů, držte se ideálně přírodních neutrálních barev. Tmavá barva udržuje teplo, nebo spíše horko, naopak příliš světlá propustí už v ranních hodinách sluneční svit a ranní paprsky vás pak budou budit zbytečně brzy.
Spacák
Ať už chcete přespávat ve stanu nebo pod širákem, na přelomu léta a podzimu, nebo vlastně kdykoliv, protože kempovat se dá i v zimě, budete potřebovat kvalitní spacák. Základní rozdělení je dle teploty, ale i na materiálu záleží. V naprostém základu se spací pytle dělí na syntetické a péřové. Stejně jako přikrývky nebo zimní bundy. Ty péřové lépe zahřejí, ale údržba je poměrně náročná, u syntetických je to naopak. V našich klimatických podmínkách doporučujeme syntetické, třísezónní neboli od jara do podzimu, v těch kvalitnějších si pohodlně přispíte i při ranních teplotách kolem 0o celsia. Při výběru délky přidejte tak 10 cm vaší výšky.
Karimatka
Máte střechu nad hlavou, teplota při spánku také zajištěna a co trochu pohodlí? Karimatka neboli podložka pro pohodlnější spánek, izolaci tepla a vlhka je nikoliv nezbytný, ale důležitý prvek pro kvalitní spánek v přírodě. Skvělou volbou jsou ty samonafukovací, pro transport lehké, pro pohodlí nepřekonatelné. Pokud se probudíte polámaní a bolaví, těžko si další den plnohodnotně užijete.

Pobyt v přírodě si užijte plnými doušky, s respektem k přírodě, pravidlům i případným sousedům.

Merino.live vás vybaví do přírody stylovým oblečením z merino vlny. Dobrodružné povahy již jistě dobře znají nabídku prodejen BUSHMAN. Outdoorové a volnočasové oblečení si zde vyberou i méně zdatní trempové. Oba shopy nabízí aktuálně na své produkty PRIMA slevy. Ke kempování neodmyslitelně patří opékání buřtů, kotlíkový guláš a dobré pivko. Nad táborákem můžete opékat i chleba nebo jablka, děti určitě ocení opékání marshmallow. Před odjezdem sledujte aktuální nabídku našich obchodů a supermarketů.