Nestíháte spotřebovat letošní bohatou úrodu? Myslete na zimu!

Letošní léto bylo na sluníčko velmi štědré. Úroda našich zahrádek i balkonů tomu odpovídá. Deště už spadlo méně, a tak bylo občas potřeba zaskočit s konvicí nebo hadicí a dodat rostlinkám potřebnou životodárnou vodu. Užili jste si do sytosti chuť a vůni rajských jablíček? Směňujete okurky za služby s kolegy, co nemají své zdroje? Cuketu už nikdo ani nechce. Ale co v zimě? Určitě je nějaký způsob, jak uchovat i cuketu nebo třeba rybíz.

Proč bychom si měli uchovat zásoby na zimu
V dnešní době není problém ani v zimě konzumovat čerstvé ovoce a zeleninu. Je ale jasné, že si za dovážené či za nesezonní produkty trochu připlatíte. Ani ta chuť nemusí být úplně ideální, protože se často pěstují ve sklenících, nebo se sklízí ještě nedozrálé, aby vydržely případnou dlouhou přepravu. Přitom většina způsobů uchovávání potravin zanechá ovoci a zelenině téměř plnou přirozenou chuť i skladbu vitamínů a minerálů. Nejméně šetrné k potravinám je zavařování. Vysoká teplota a přidaný cukr nebo sůl kvalitu potravinám nedodají. Ale umíte si představit třeba řízek bez křupavé nakládačky? Nebo snad palačinku bez výborné maminčiny marmelády?

Trochu historie
Otázka, jak uchovat potraviny co nejdéle čerstvé, zaměstnávala lidské mozky už od starověku. Úplně prvním způsobem uchování potravin bylo nejspíše sušení, často se potraviny nakládaly do soli nebo koření jako pepř, zázvor nebo kurkuma. Delší výdrž pak měly potraviny naložené do oleje nebo zpracované kvašením. Vznik tepelné úpravy můžeme spojit s dlouhým obdobím válek 19. století. V podstatě je to připisováno Napoleonovi, který vyhlásil soutěž o nejlepší způsob uchovávání potravin pro svou armádu. Vítězem se stal francouzský vědec a bakteriolog Nicolas Francois Appert, který se rozhodl potraviny nejdříve tepelně zpracovat a následně uchovávat v hermeticky uzavřených nádobách.

Co a jakým způsobem zpracovat
Za celosezónní starost a péči se vám záhonky, keře i stromy odměnily bohatou úrodou. Přestože se poctivě snažíte udržovat své tělo fit přísunem čerstvé zeleniny a ovoce, stále toho hodně přebývá. Myslete i na zimu. Zpracovat se dá téměř vše, co na zahrádce, balkónu nebo i doma vypěstujete. Většina plodů se dá uchovat několika způsoby. Zvolte si ten vám nejbližší nebo vyzkoušejte všechny. Například k sušení se nejlépe hodí menší plody ovoce, houby, bylinky, větší ovoce, které ale neobsahuje příliš vody, nakrájené na plátky.

Zavařit, zamrazit, nebo usušit
To jsou nejčastější formy zpracování potravin pro prodloužení doby jejich možné konzumace. Vedle tradičních způsobů se dnes hojně využívá pestrá nabídky moderních pomocníků v podobě sušiček ovoce, vakuovaček, speciálních zavařovacích hrnců s teploměrem, kráječů, odšťavňovačů, pestrá je i nabídka sklenic. Zavařovat se dá také v troubě nebo dokonce v myčce nádobí. Zpracovávané potraviny by měly být zralé a zdravé, vše podrobte pečlivé kontrole, věřte, vyplatí se vám to.

Zavařování
Zavařování je vlastně sterilizace pomocí vysokých teplot. Jde o proces, při kterém se zbavíme veškerých nechtěných bakterií a kyslíku ve sklenici. To zajistí delší čerstvost potravin, některé takto vydrží až 6 let. Zavařovat se dá ovoce a zelenina, ale i například houby, maso či hotová jídla. Nebojte se experimentovat a skloubit několik druhů zeleniny, můžete si tak uchovat směs do polévky nebo výbornou přílohovou čalamádu. Doba a doporučená teplota sterilizace závisí na tom, zda jste k zavařování zvolili obyčejný, nebo tlakový hrnec, troubu nebo třeba právě myčku nádobí, a také na druhu ovoce či zeleniny, především na tvrdosti a velikosti. Chuť můžete podtrhnout, když do nálevu přidáte něco neobvyklého, třeba k okurkám chilli papričky nebo česnek, ke švestkám kousek skořice. Ať už se rozhodnete pro kteroukoli metodu zavařování, nechte sklenice úplně vychladnout, poté je otočte dnem vzhůru a ideálně přes noc nechte stát. Konzumovat zavařené plody můžete hned nebo použít k další tepelné úpravě pokrmu.
Další kapitolou zavařování jsou marmelády. Proces je trochu jednodušší, ovoce se svaří s cukrem, želírovacím prostředkem a citronem (nebo kyselinou citronovou). Nechejte pár minut probublat, odstraňte pěnu z povrchu a přelévejte rovnou do menších sklenic. Neprodyšně uzavřete a otočte sklenice dnem vzhůru asi na 10 minut. Tento trik dokonale nahradí sterilizaci, víčko přilne ke sklenici a obsah je zakonzervovaný uvnitř sklenice ve vzduchoprázdnu. Vychladlé marmelády a džemy skladujte na suchém tmavém místě.

Zamrazení
Zamrazení potravin se zdá být jednoduché, drobné plody v podstatě jen omyjete a vložíte do mrazáku. Ale zde více než u jiných způsobů záleží na pečlivé kontrole plodů. Bakterie a mikroorganismy se totiž mrazem nezničí, pouze se přestanou množit. Nejefektivnější je zmražení rychlé a na velmi nízkou teplotu, tak se uchová značná dávka živin a potraviny si udrží i své aroma. Bylinkami tak můžete provonět kuchyni i v zimě. Dávejte si pozor i na množství, zamrazujte raději po dávkách, protože, pokud překročíte kapacitu mrazáku, může proces trvat i několik dnů. Z ovoce a zeleniny se odpařuje tekutina, která na povrchu vytvoří námrazu, díky níž potraviny nepromrznou dokonale a proces množení mikroorganismů a bakterií se nezastaví. V případě zamrazování hub doporučujeme předem tepelně zpracovat, stačí na pár minut povařit a nechat zchladit. Zamrazujte po menších porcích určených k jednorázové spotřebě, třeba na koláč.

Sušení
Sušení patří k těm vůbec nejstarším i nejšetrnějším formám uchovávání potravin, kdy zůstává až 80 procent živin. Základem je minimalizace obsahu vody jen na cca 5 procent, což by mělo zabránit vzniku a bujení plísní a bakterií. Pro sušení nejsou tedy vhodné plody s vysokým obsahem vody. Největší nevýhodou sušení je asi pracnost, je třeba totiž plody nakrájet na tenké plátky, což může zabrat poměrně dost času. Počáteční nadšení z košíků plných jablek, švestek nebo hub, vás po první dávce nejspíš přejde, ale vytrvejte! Uvidíte, že v zimních měsících tu práci oceníte. Dnes se kromě klasiky sušení na tvrdé podložce podložené ideálně pečícím papírem na sluníčku nebo doma více využívají modernější způsoby. Sušičky nebo trouba celý proces velmi urychlí.

Z domácích zdrojů si můžete na zimu připravit i další dobroty jako kečup, různá čatní, ovocné sirupy, bylinkové oleje nebo sušené čajové směsi. Ať už se pustíte do jakékoliv činnosti, zapojte i děti, určitě si u toho užijete spoustu legrace.

V nabídce prodejen GORENJE najdete sušičky i sekáčky potravin, které vám práci usnadní. Mixéry, odšťavňovače a další domácí pomocníky hledejte u PHILIPS. Oba shopy aktuálně nabízí PRIMA slevu. Kvalitní sušičku koupíte se slevou třeba i v Kauflandu. Nalákali jsme vás k zavařování? Sušičku potravin jste dosud užívali jen na sušení hub, ale rádi byste si nasušili na zimu třeba křížaly? Pokud nemáte vlastní úrodu, nebojte se nakoupit jablíčka i další ovoce a zeleninu vhodné k úpravě na zimu v našich supermarketech.