Připravte školáka na změnu režimu pár dní předem

Prázdniny se nám chýlí ke konci a na obzoru je první školní den. Letos se jde do školy až v pondělí 4. září, školáci i rodiče tak mají pár dní na přípravu navíc. Máte doma prvňáčka? Ti se většinou nemohou prvního školního dne dočkat. Vaše dítko se těší tak maximálně na kamarády, které přes prázdniny nevidělo? Nezoufejte, motivujte! Jde o celkem velkou změnu denního režimu a povinností pro všechny. Chcete, aby vaše ratolest zvládla první i ty další dny v pohodě a bez trápení? Zkuste děti motivovat a připravit dopředu. Věřte, že se vám to bohatě vyplatí.

Do první nebo deváté třídy
Prázdniny představují uvolněnější režim, pozdní vstávání, spoustu volného času, minimum povinností. Pokud se nevracíte z dovolené až těsně před nástupem do školy, zkuste pozvolna nastolit denní režim připomínající ten školní. Zažeňte děti dříve do postele a ráno je dříve buďte, tak aby pro ně budíček v první školní den nebyl šokem. Projděte si společně cestu do školy. Prvňáčci budou vědět, kolik času asi na cestu potřebují a nebudou nervózně a nedočkavě doma přešlapovat a honit vás, abyste „to“ stihli. Pro ty starší to bude připomínkou a případně i kontrolou, zda nedošlo na trase do školy k nějakým změnám dopravního značení, uzavírkám atp. Věnujte dětem dostatečnou, ale přiměřenou péči. Budoucí deváťáci přehnanou péči nejspíš neocení, naopak ranní vstávání by měli začít trénovat s předstihem.

Povídejte si, hrajte si

Motivujte děti pozitivním přístupem. Zavzpomínejte na to, co se naučily během minulého školního roku. Do společných aktivit vložte zábavné slovní či matematické hry, hrajte karty, zpívejte si. Zapojte vše, co vašim ratolestem osvěží paměť nebo navodí opět potřebu přemýšlení a soustředění. Bavte se o tom, co je v novém školním roce čeká, co se mohou naučit nového. Ptejte se jich, na co se těší, co je baví, ale i z čeho mají třeba obavy. Zkuste zprostředkovat setkání se spolužáky, děti si tak připomenou své kamarády a budou se do školy o to více těšit.

Společné nákupy
Některé školní pomůcky, hlavně ty cenově náročnější, jako je aktovka nebo školní batoh, vybavení na tělocvik, penál, psací pomůcky nebo svačinový box a lahev na pití jsou dobrým tipem na dárek. Přestože zde jsou prioritní jiné věci než design, dejte na vkus či oblíbené postavičky svých ratolestí. Pokud bude mít vaše dítko na stole něco, co je mu blízké, určitě bude pracovat s větším nadšením. Vyrazte na nákupy společně a drobné věci ať si přímo sami vyberou. Stejné je to s oblečením. Nový školní rok s sebou nese potřebu částečné změny šatníku, neboť děti ve školním věku rostou jak z vody. I když byste asi zvládli nakoupit vše najednou po cestě z práce, věnujte čas společnému výběru. Možná se jim přes léto nezměnila jen velikost, ale i vkus. Pro první den zvolte outfit trochu slavnostnější, ve kterém se budou cítit pohodlně, ale důležitě.

Domácí studentská pohoda
Po dvou měsících volna je nejspíše potřeba i trochu upravit, uklidit, přeorganizovat nebo dokonce předělat dětský pokojík. Protřiďte společně loňské školní pomůcky, rozmyslete, co je ještě použitelné a co je potřeba nahradit nebo doplnit. Ukliďte pracovní stůl a úložné prostory tak, aby hned od prvního dne měly své místo nové učebnice a sešity, abyste měli rozvrh hodin dostupný školákovi, ale i rodičům pro kontrolu. Vyzkoušejte, zda není potřeba upravit výšku stolu nebo židle, zkontrolujte osvětlení. Berte v potaz i to, že menší děti potřebují prostor také pro hraní. Na stole by tak měl být dostatek místa i pro kreslení nebo tvorbu z modelíny.

Zpátky do školních lavic
Děti, které nejdou do školy poprvé, nejspíš budou vědět, co je čeká. Nicméně i zde mohou nastat změny. Oblíbená učitelka odešla do důchodu, spolužák, se kterým se o přestávce skvěle hrál fotbálek, se odstěhoval. Pokud můžete, zkuste se ve škole pár dní předem zeptat, zda nedošlo k nějakým podobným změnám, abyste na to mohli své dítko připravit. Pokud děti brblají, že končí prázdniny, a tedy i zážitky a dobrodružství, a už je budou čekat jen povinnosti, připomeňte jim, že během roku bude několik dalších kratších prázdnin a hlavně víkendů, které přinesou další výlety. Rovnou nějaký naplánujte, dítě tak bude mít záchytný bod, na který se bude moct těšit. Nezapomeňte také na mimoškolní aktivity a koníčky.

Malý – velký školák, neboli prvňáček
Velkou výhodou rodičů, kteří mají doma budoucího prvňáčka je to, že se do školy velmi pravděpodobně těší, prvního dne se nemůže dočkat a budí se brzy už několik dní předem. Dbejte na to, aby bylo vše připravené v předvečer velkého dne. Ráno se tak vyhnete stresu a nervozitě, že na něco zapomenete nebo nestihnete přijít včas. Využijte prvotního nadšení, povídejte si o tom, jaké to ve škole bude, jaká bude paní učitelka, co nového se naučí, jaké předměty ho čekají. Naplánujte si společný celý první den. Po školním programu, který trvá zhruba hodinku a jde především o seznámení se s třídou, spolužáky a paní učitelkou, zavítejte do cukrárny, vyslechněte jeho první dojmy, a podělte se o ty své. Ujistěte ho, že v tom není sám, a s vaší podporou může počítat po celý rok.

Všem školákům i rodičům přejeme bezproblémový a pohodový vstup do nového školního roku, a během něj spoustu nových vědomostí a zážitků.

Potřebujete ještě dokoupit nějaké ty školní pomůcky? Nahlédněte do nabídky obchodů Tesco, Pepco nebo Albert. Až nyní jste zjistili, že školní batoh vašeho puberťáka nepřežil jeho něžné zacházení? Nedorazila vám objednaná aktovka pro vašeho prvňáčka včas? Nezoufejte a navštivte stránky Baagl.cz, do konce září zde koupíte pěkné ergonomické batohy a aktovky s 15% slevou. Pro kvalitní studentský nábytek za rozumné ceny zajeďte do Sconta. V obchodech Jeans-shop.cz a Footshop doplníte šatník či obuv svých ratolestí s PRIMA slevou.