Běhání jako vášeň, životní styl nebo jen tak pro radost a kondici

Dovolenkovou náladu střídají opět denní povinnosti. Bojíte se nastávající rutiny? Rádi byste se začali trochu více hýbat, ale posilovna pro vás není tou pravou výzvou? Začněte běhat! Venkovní teploty už jsou pro fyzickou aktivitu vhodnější. Ideální podmínky pro nastartování nového koníčka, díky kterému můžete dostat do pohody nejen své tělo, ale i duši.

Samá pozitiva
Běhání je jedním z nejoblíbenějších sportů na světě. Není divu, jde o jeden z levnějších a účinnějších způsobů, jak se udržet v kondici. Kromě toho vám přinese i zlepšení imunity, super postavu a vyčištěnou hlavu. Vědecké studie dokazují, že lidé, kteří se běhu věnují pravidelně, se dožívají o několik let déle, také se jim více vyhýbají civilizační choroby jako kardiovaskulární onemocnění, cukrovka nebo dokonce Alzheimerova choroba. Běh uvolňuje endorfiny neboli hormony štěstí, má také blahodárné účinky na kvalitu spánku, pomáhá zvládnout stres, úzkosti či příznaky deprese.

Nepřepalte start
Koketuje s během už nějakou dobu, ale stále sbíráte odvahu? Sbírejte raději informace. Určitě máte ve svém okolí někoho, kdo se této aktivitě již déle věnuje. Zkušenosti někoho takového budou nejcennější. Přesto nezapomínejte, že každý je jiný, má jiné potřeby i možnosti. Odrazují vás klišé, že běh je módní až ikonická záležitost? Bojíte se, že budete muset změnit celý svůj životní styl? Myslíte si, že běh je jen pro mladé? Zapomeňte na předsudky a řiďte se svou hlavou, co nezkusíte, nemůžete sami hodnotit. Jako u všech začátků je nejdůležitější to hned nepřehnat. Začněte pozvolna a intenzitu a délku tratě postupně zvyšujte. Udělejte si plán, stanovujte si reálné cíle. Chtít po půl roce zaběhnout maraton není asi to pravé, i když ne nemožné. Pro začátek úplně postačí půl hodinka dva až tři krát týdně. Nestyďte se běh proložit rychlou chůzí, zatím neřešte délku tratě ani čas, není přeci cílem úplně se zničit a znechutit si běhání jednou pro vždy. Před každým během nezapomeňte věnovat pár minut zahřátí a přípravě těla na zátěž. Po doběhnutí je pak vhodné ještě tak 5 minut pokračovat chůzí a následně namáhané svaly protáhnout.

Pro lehčí začátek
Po měsíci uběhnu 20 minut v kuse. Půjdu běhat minimálně dvakrát týdně bez ohledu na počasí. To jsou správně vyvážené mety, kterých lze dosáhnout. Nesnažte se hned zapadnout mezi trénované běžce. Začněte klidně i svižnou chůzí, kterou pak prokládejte krátkými úseky běhu, tzv. indiánský běh vás rozhýbe a nastartuje. Nadsazená očekávání mohou demotivovat. Vyzkoušejte všechny možné povrchy. Rádi byste běhali v přírodě, ale třeba zjistíte, že lesní cesty plné kamínků a větviček pro vás nejsou to pravé. Naopak městský terén vám nepřináší očekávané rozptýlení pro vyčištění hlavy, má zas výhodu rovného pevného terénu. Zvolte si také správnou dobu. U lidí, kteří přes den pracují, připadá v úvahu ráno nebo večer. Pokud jste typově skřivan, a nevadí vám si přivstat, ranní běh vás nastartuje a rozpohybuje, budete mít víc energie a vše zvládnete s větším klidem a pohodou. Večerní běhání z vás zase uvolní napětí celého dne. Výhodou je, že vás netlačí čas, nemusíte stíhat odvést děti do školky nebo ranní poradu. Svému tréninku přizpůsobte také stravování a pitný režim. Lépe se běhá před jídlem a nezapomeňte ani na dostatečný a pravidelný přísun tekutin.

Správná technika
Správné držení těla a dýchání jsou nezbytnou podmínkou zdravého běhu. Zpevněte tělo, ramena držte rovně, paže ohnuté v lokti do úhlu 90 stupňů nechte přirozeně kmitat, dlaně nechte uvolněné, nezatínejte pěsti. Hlavu se snažte držet vzpřímeně, pomůže vám, když zrak upřete tři až šest metrů před sebe na zem. Došlapujte na střed chodidla. Dopad na špičky zbytečně namáhá hlavně lýtkové svaly, dopad na paty zase odráží a otřásá celé tělo, oba způsoby jsou ve finále více bolestivé a dřív vás unaví. Soustřeďte se na dýchání do břicha, které lépe okysličuje krev. Dýchejte více nosem. Ne, že byste měli mít celou dobu pusu zavřenou, můžete si samozřejmě povídat se svým společníkem. Tím si ověříte, že tempo, které jste zvolili, je vyhovující, mělo by vám dovolovat plynně komunikovat. Začnete-li se zadýchávat, zpomalte. Pokud vás začne trápit nepříjemné píchání v boku, tak jste nejspíš nasadili hned vysoké tempo. I když už budete trénovanější, začínejte vždy pozvolna a postupně zrychlujte, tím se vaše tělo stihne přepnout do zátěžového režimu a svaly budou dostatečně zásobované kyslíkem. Píchání v boku může být také způsobeno natažením vaziva, které fixuje slezinu a játra. Posilujte trochu více břišní svaly, které tyto orgány podpírají.

Potřebné vybavení
Nejzásadnější a nejdůležitější je vhodná běžecká obuv. Kvalitní obuv umožní pohodlné, a hlavně zdravé běhání. Jako začátečník nepotřebujete hned boty určené pro profíky. Nicméně výběr nepodceňujte. Vybírejte ideálně ve specializovaných obchodech, kde vám budou schopni poradit. Pokud ještě nevíte, kterému terénu budete při běhu dávat přednost, doporučujeme vyzkoušet tzv. univerzální typy. Jednoznačnou výhodou je, že tyto boty si poradí s nezpevněnými povrchy, ale zároveň poskytují dostatečné tlumení pro běh po silnici. Časem, až si vypilujete techniku a zjistíte, který typ povrchu vám nejvíce vyhovuje, si pořiďte už obuv specializovanou buď pro silniční nebo terénní běhání. Oblečení není v začátcích nijak zásadní, natáhněte oblíbené legíny nebo šortky a bavlněné tričko. Dámy, nezapomeňte na dobře sedící pevnou sportovní podprsenku. Pokud vám běh učaruje a budete se mu věnovat častěji a intenzivněji, výběr prádla budete řešit více. Vítanými vlastnostmi oblečení na běh jsou funkčnost, funkční oblečení odvádí pot, zabraňuje vnější vlhkosti proniknout k pokožce a rychleji schne; prodyšnost, při pocení je potřeba, aby oblečení odvedlo tělesnou vlhkost pryč od těla a nedošlo k zapaření; nepromokavost, pořiďte si lehkou běžeckou bundu z materiálu odolného vůči vlhkosti a vodě.

Bezpečnost především
Budete-li běhat v blízkosti silnice nebo za snížené viditelnosti, nezapomeňte na reflexní prvky svého oblečení, pro večerní běhání si pořiďte čelovku. Nepouštějte se sami na odlehlá místa, pro jistotu mějte u sebe i nabitý telefon. Rádi si pouštíte hudbu? Určitě jde o prvek, který vám běhání zpříjemní, ale věnujte dostatečnou pozornost i svému okolí. Nastavte si hlasitost sluchátek tak, abyste i přes hudbu slyšeli dění kolem sebe.

Doufáme, že jsme vás dostatečně motivovali a inspirovali a přejeme, aby vám běh přinesl do života příjemně a užitečně strávený čas sám se sebou nebo s parťákem, novou vášeň, plnou výzev a setkávání se na startovní čáře běžeckého závodu, nebo dokonce kompletní změnu životního stylu včetně jídelníčku a vnitřního zklidnění.

Leták Rock Point přináší nejen špičkovou obuv a běžecké vybavení, ale i spoustu dalších zajímavých informací o běhání. Antibakteriální vlastnosti a přirozený odvod vlhkosti má oblečení z merino vlny, které zakoupíte u Merino.live. Sportovní, funkční a termo oblečení rovněž najdete u firmy Termovel. Oba obchody na své zboží poskytují aktuálně PRIMA slevu. Tvrzenaskla.eu nabízí výrobky nejen z oblasti ochranných skel na mobily či hodinky, ale i sluchátka a další sportovní vybavení také s PRIMA slevou. Potřebné vitamíny a minerály pro podporu zdraví nejen při běhání naleznete v potravinách nebo doplňcích stravy z nabídky našich supermarketů a lékáren.