Říjen barevný a hravý

Smutníte za babím létem? Po dlouhém a opravdu teplém létě je tu podzim v plné síle. A i když nejste ještě naladěni na podzimní mnohdy sychravé počasí, můžete se těšit na pestrost barev, které zahřejí duši. Zahřát je třeba i tělo. Zachumlat se do deky, dát si svařáček, nebo se pustit do práce či zábavy v pohybu? Nudit se rozhodně nemusíte. Je třeba zazimovat zahrádku. Vyrazte na houby, prožeňte draky po poli, tvořte s dětmi zvířátka z kaštanů, postavte ptačí budku.

Paleta barev přírody i počasí
Podzim se pomalu ale jistě zmocňuje vládnoucího žezla. Přestože se musíme s babím létem pro letošek rozloučit, není důvod k zoufání. Říjen je jedním z nejbarevnějších měsíců. Ještě zelenou trávou prorůstají luční kvítka, zahrady zdobí chryzantémy a růže. Listy stromů se začínají barvit do odstínů žluté, oranžové, červené až hnědé. To proto, že díky úbytku slunečního svitu dochází k rozkladu zeleného barviva chlorofylu na karotenoidy. Říjen je teplotně tak trochu podzimní obdobou jarního dubna. Stejně jako v dubnu si předává vládu léto se zimou. Tentokrát je to léto, které se nevzdává snadno a teplé dny ještě začátkem října vystrkují růžky. Rozdíl teplot a délky denního světla mezi začátkem a koncem měsíce je poměrně velký. Počátkem měsíce se odpolední teploty často šplhají k hodnotám kolem 20 stupňů, ke konci se pohybují kolem 10 stupňů. Během října se délka dne zkrátí v průměru o 1 a 4/3 hodiny. Poslední říjnovou neděli měníme čas z letního na zimní. Ranní mlhy a mrazíky nebývají výjimečné ani v nížinách. Mohou se objevit i první sněhové vločky.

Než půjde zahrádka spát
Říjen je pro zahradníky i zahrádkáře jedním z nejpilnějších měsíců. Nejen, že se vše musí připravit na zimu, ale je čas i na výsadbu mnoha rostlin. Línějšímu zimnímu období tak předchází spousta práce. Četnější srážky přejí výsadbě všech na vláhu náročnějších dřevin, zejména ovocných stromků a keřů. Je také vhodný čas zasadit většinu trvalek, růží, okrasných travin a na jaře kvetoucích cibulovin jako jsou sněženky, tulipány nebo třeba hyacinty. Chtěli byste svůj pozemek od sousedů oddělit živým plotem? Na podzim je ideální čas pro jeho založení. Již vzrostlé rostlinky potřebují vhodnou péči, aby zimu přečkaly. Do prvních větších mrazíku, než půda promrzne, je potřeba shrabávat spadané listí, posbírat, případně ostříhat vše, co by mohlo podléhat hnilobě a plísním. Vybavte se zahradnickými nůžkami a vydejte se na obhlídku. Plesnivějící listy a odkvetlé květy musí pryč. Také poraněné větvičky zimu nepřežijí a ubíraly by sílu celému stromku. Rostlinky ošetřete vhodnými postřiky, a tam, kde je to potřeba, přihnojte. Nové sazeničky před mrazy zakryjte chvojím nebo netkanou textilií. Prázdné zeleninové záhony zryjte a vmíchejte hnůj nebo kompost, neuhrabávejte, budou se tak lépe vsakovat dešťové kapky.

Zábavné aktivity pro celou rodinu
Kromě procházek, kdy se můžete kochat pestrou paletou barev podzimu, zkuste něco trochu akčnějšího. Co třeba pouštění draků? Draka dnes koupíte pomalu na každém rohu, ale co si ho zkusit vyrobit? Určitě z něj budete mít vy i vaše děti mnohem větší radost. První zmínky o pouštění draků pocházejí zhruba z 10. století z Číny. Drak byl uctíván jako symbol dobra „jang“. Čínský drak se často objevuje jako strážce tajemství a moudrá bytost, pro jejíž radu chodili poutníci i tisíce kilometrů. Proběhnout se s větrem ve vlasech a drakem za zády je velmi oblíbenou aktivitou dětí i dospělých. Kromě pohybu na čerstvém vzduchu rozvíjí fantazii, drobnou motoriku, ale i třeba trpělivost. Postavte krmítko nebo ptačí budku. Ptáčkům, kteří přes zimu u nás zůstávají, jistě přijde vhod trochu naší péče a pomoci. Jednoduché krmítko, které zavěsíte na zábradlí, zvládnou větší děti sami. Ovšem taková ptačí budka, to už vyžaduje trochu zručnosti a zkušeností. Jde spíše o příbytek pro ptáčky, který jim nahradí hnízdo v dutinách stromů. Budka by měla ptáčky dobře chránit před nepřízní počasí i před predátory. Velikost, konstrukce, ale také způsob zpracování a zavěšení jsou důležité pro pohodlí a bezpečnost ptáků a jejich mláďátek, která se v budce mohou vylíhnout. Při podzimních toulkách přírodou nemusíte sbírat jen houby. Děti se zabaví stavbou lesních domečků z mechu, šišek a větviček. Doma si pak za pomoci špejlí můžete postavit různá zvířátka z kaštanů, žaludů, šípků a dalších podzimních plodů.

Nářadí a další pomocníky pro zazimování zahrady nebo k výrobě ptačí budky za skvělé ceny nabízí Hecht nebo Uni Hobby. S údržbou zahrady nebo úklidem domácnosti vám pomohou ověřené výrobky firmy Kärcher, které aktuálně nakoupíte s 20% PRIMA slevou. Do sychravého počasí, kdy se teploty během dne mohou výrazně lišit, je dobré se pořádně vybavit. Pořiďte si kvalitní outdoorové či termo oblečení u Termovelu nebo v Intersportu. Vitamíny a doplňky stravy pro podporu imunity do chladných měsíců koupíte v našich lékárnách.