Čas vzpomínek a uctívání

Na přelomu října a listopadu se vzpomíná na naše blízké, kteří už tu na zemi s námi nejsou. Přestože je to smutné, v mnoha zemích se konají bujaré oslavy. Spolu se smrtí se tak uctívá život, jeho koloběh od zrození k smrti. Vždyť i ti naši blízcí nás měli nejraději veselé a usměvavé. Naše Dušičky jsou poklidnější, zaměřené na uctění a vzpomínku na konkrétní osoby. Ve světe nejvíce rozšířené oslavy Halloween a Día de Los Muertos jsou naopak velice barevné a hlučné.

Noc, kdy se stírají hranice světů
I když dnešní svátky jsou vnímány jako vzpomínka na naše milované, původ oslav byl poněkud odlišný. Keltský svátek Samhain byl mezníkem mezi létem a zimou, představoval oslavu úrody a začátek nového roku, ale byl vnímán i jako doba, kdy se otevírá hranice mezi světy živých a mrtvých. V 9. století se ustálil termín noci z 31. října na 1. listopadu. Samhain byl spojený s ohněm a rituály. Okna zdobily vyřezané rozsvícené řepy, které svítily na cestu duším zesnulých. Při večeři se prostíralo i pro mrtvé příbuzné, kteří by právě v této době mohli přijít na návštěvu. Lidé svěřili papíru svá trápení a problémy, vzkazy pak připevnily na figuríny, které obřadně spálili. Pro předkřesťanské rituály je typický spíše význam ochrany před mrtvými, kdy zapálené ohně měly odehnat škodlivé a temné síly. S příchodem křesťanství se začal klást důraz více na pozitivní vliv tohoto propojení světů, a také snahu živých naopak pomáhat mrtvým, například ulehčit jim útrapy v Očistci.

Od Keltů k současnosti
Dnešní Halloween je následovníkem keltského svátku Samhain, slaví se stejně v noci z 31.10. na 1.11. Vystěhovalci zvyk přenesli v 19. století do USA, kde se všeobecně rozšířil, a odtud ho s expanzí americké kultury přejímaly další země. Halloween se dnes slaví především v anglosaských zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku a Austrálii, ale je rozšířen po celém světě. Název vznikl zkrácením anglického „All Hallows‘ Eve“ (Předvečer Všech svatých). Mnohé původní tradice se dochovaly do dnes. Lidé před svými domy staví malé oltáře, k jejich stavbě ale místo řepy používají vyřezané dýně, místo ohňů se zapalují svíčky. Komercializace svátku začala počátkem 20. století, od třicátých let začíná být populární nošení kostýmů a koledování po domech se objevuje kolem roku 1950. Koledníci neboli Trick or Treater oblečou strašidelné kostýmy, pomalují si obličeje a chodí s koledou Trick or treat (koledu, nebo něco provedu) od domu k domu. Každý, kdo nechce být ztrestán pomalováním auta nebo pomazáním klik zubní pastou, má pro koledníky připraveno spoustu sladkostí. Typickými barvami jsou oranžová a černá, oranžová symbolizuje podzim a černá temnotu a smrt. V našich končinách sice nejde o tradiční svátek, ale vyřezávání dýní je v tomto čase oblíbenou zábavou i u nás.

Čas vzpomínání – Svátek Všech svatých a Dušičky
Svátek Všech svatých připadá každoročně na 1. listopadu. Křesťanský svátek připomíná všechny svaté, nejenom ty oficiálně kanonizované. Jde o společnou slavnost lidí, kteří jsou spojeni s Kristem, který svou smrtí a zmrtvýchvstáním nebe otevřel. Dušičky neboli památka zesnulých následují další den – 2. listopadu. Na rozdíl od Svátku Všech svatých a připomínky světců je u Dušiček patrný důraz na osobní rovinu. Tradicí, která přežívá do současnosti, je zapalování svící na hřbitovech, ukládání věnců a květin. Vzpomínka na všechny zemřelé a její veřejné slavení se prvně objevuje po roce 998 ve francouzském benediktinském klášteře v Cluny, kdy svatý Odilo, opat z Cluny, zavedl Památku všech věrných zemřelých jako snahu pokřesťanštit dosavadní pohanské oslavy Slovanů, kteří přímo na pohřebištích pořádali rituály a hostiny. Od 11. do 13. století se památka rozšířila do dalších zemí a od 14. století zdomácněla i v Římě. Od roku 1915, kdy v první světové válce zahynulo veliké množství lidí, mohou kněží celebrovat až tři mše za den. V minulosti se na venkově peklo zvláštní pečivo zvané „dušičky“, jímž se obdarovávali pocestní, žebráci u kostela a chudí lidé.

Oslavy po Mexicku
Tradice svátku Día de los Muertos pochází z aztécké mytologie, která říká, že člověk se po smrti dostane do místa, kde překonává různé překážky. Hlavním symbolem mexických svátků je oltář, který zdobí buď přímo hrob zemřelého, nebo se vystaví doma či před domem. Několikapatrový oltář je vyzdobený svíčkami a oranžovými afrikány. Na spodním patře je prostřená hostina pro mrtvé, v horním patře je umístěna fotka zesnulého a kříž. Kolem oltáře se pak sházejí lidé, kteří s láskou vzpomínají. Pořádají se veselé průvody, obličeje pomalované lebkou smrtky Catriny zdobí tváře dospělých i dětí. Samozřejmostí je i hojnost jídla a veselá muzika. Motiv lebky jako symbol smrti se objevuje i na oltářích. Malování lebky na obličej se datuje až k počátku 20. století. Slavného kostlivce, respektive kostru jménem Catrina, namaloval José Guadalupa Posada. Lebka Catrina, nosí široký zdobený klobouk, a právě jí se snaží lidé tento den co nejvíce podobat. Průvody Día de las Muertos můžete potkat už i v Praze.

Oslavy svatých a zemřelých se pořádají po celém světě
Polští sousedé nechávají pro duše mrtvých otevřená okna a dveře. Během Dušiček se prodávají také speciální sladkosti. Maďaři stejně jako my zapalují na hrobech svíčky, ale častěji, než u nás se tu můžeme potkat s halloweenskými akcemi. V Rumunsku kromě tradičních zvyků pořádají třeba i halloweenské výpravy po stopách skutečného Drákuly. V Chorvatsku můžete zajít na strašidelnou párty, festival hororových filmů nebo potkat koledující děti v kostýmech.
Asijské tradice jsou poněkud odlišné. Tradiční je budhistický festival Obon nebo také Bon, který se slaví tři dny. Během této doby se mohou vrátit duše zemřelým zpět do našeho světa a navštívit své blízké. V Japonsku se posílají lucerny po vodě. Festival probíhá většinou v červenci nebo srpnu podle dané části Japonska. V parcích a chrámech se tančí tradiční tanec Bon odori, po řekách se do oceánu posílají papírové lucerny s hořícími svíčkami a vrcholem oslav je zapálení obrovských ohňů, které mají pomoci duchům vrátit se do světa mrtvých. Nepálský Gai Jatra neboli kraví průvod za zemřelé pomáhá rodinám smířit se se smrtí blízkého člověka. Každá rodina, která v uplynulém roce někoho blízkého ztratila, je povinna poslat do průvodu jednu krávu. Pokud to finanční situace nedovoluje, nahradí krávu v průvodu chlapec v tradičním převleku. Díky průvodu si pak pozůstalí uvědomí, že svůj zármutek neprožívají sami, ale sdílí ho se spoustou dalších rodin, které rovněž v posledním roce přišli o někoho milovaného.

Nezbytnosti pro oslavu Dušiček i Halloweenu seženete například v aktuální nabídce Tesca a Alberta. Květiny Expres nabízí do konce listopadu nádherné podzimní květiny s prima slevou 15 %. Svíčky koupíte v našich drogeriích i supermarketech. Sháníte dekorativní kosmetiku či barvy na obličej pro vytvoření perfektní masky? Určitě si vyberete z pestré nabídky našich drogerií. Nezapomeňte se v našich supermarketech vybavit spoustou sladkostí pro koledníky. Koupíte zde také dýně a dobroty pro přípravu pořádné hostiny. Využijte 10% prima slevy obchodu T-shock , a pořiďte si do konce října vtipné tričko s halloweenskými motivy.