První vánoční pečení, to jsou voňavé medové perníčky

Už se také těšíte na vůni Vánoc? Pečení vánočních medových perníčků vám zateplí a provoní domov, sychravé večery jsou pro tuto činnosti přímo ideální. Do zdobení zapojte své ratolesti, děti tato činnost hodně baví. I když v jednoduchosti je krása, fantazii se meze nekladou. Kdo si nepotrpí na bílou krajkovou klasiku, ať se klidně pustí do kreativního zdobení. Perníčky budou ozdobou svátečního stolu, ale můžete si je pověsit i na stromeček nebo vánoční chvojí.

Začněte péct perníčky dříve
Pokud už nemáte svůj oblíbený, najdete dnes recepty na klasické perníčky, které potřebují dostatek času k odležení, ale i na perníčky, které je možné konzumovat okamžitě. Když se však pustíte do pečení už nyní, budete mít v předvánočním shonu o jednu položku méně. Navíc perníčky s časem získávají na kvalitě, měkkosti a chuti. Pečení není nijak náročné, vyžaduje hlavně kvalitní těsto, které kromě medu a mouky obsahuje i nějaké to kořeníčko jako je skořice, hřebíček, anýz nebo použijte již namíchanou směs perníkového koření. Koření funguje také jako konzervant, perníčky je tak možné konzumovat poměrně dlouhou dobu. Při zdobení neuškodí trocha zručnosti a pečlivosti. Hotové perníčky si nejlépe uchovají vláčnost a vůni ve vzduchotěsných nádobách, zkuste přidat kousek jablka nebo pomerančové kůry. A pokud náhodou perníčky úplně nezměknou, vždy se dají použít jako dekorace.

První sladká pochoutka
Pečivo z mouky, medu a vody bylo prokazatelně oblíbené dávno před objevem cukru. Pochutnávali si na něm běžní občané i faraoni starověkého Egypta. Řekové a Římané používali sladký voňavý chléb nejenom jako potravinu, ale i jako obětinu bohům. Později se začalo do těsta přidávat také koření jako skořice, hřebíček, fenykl, anýz, muškátový květ i oříšek, badyán, kardamom nebo koriandr. Pepř se už dnes do perníčků nepoužívá, ale díky němu dostaly perníčky nebo perník obecně svůj název, ten je odvozen od slova peprník nebo také peprný. Přidáním pepře do těsta vznikla totiž pochoutka jaksi peprná. Do našich zemí se perník dostal začátkem 14. století z germánských států. Výrobou perníku se zabývali výhradně muži – perníkáři, protože perník se vyráběl ve velkém množství a práce s těstem byla tak hodně namáhavá. Každý měl samozřejmě svůj tajný recept. Zlatá éra perníkářství probíhala v 17. století, během následujících dvou set let byl perník a perníčky stále oblíbené a pekly se k různým příležitostem. S rozvojem cukrářství a stoupající oblibě kakaa a čokolády bylo perníkářské řemeslo upozaděno. Pečení a zdobení perníčků v domácnostech se pak rozšířilo právě v 19. století.

Typická vůně a chuť, pestrost provedení
Perníčky pro své ingredience mají víceméně neměnnou tradiční chuť a vůni. Postupy, tvary a zdobení se časem ale měnily. Až do 18. století se peklo v dřevěných formách, hladké perníky se nijak nezdobily, pouze upečením byly krásně hnědé a lesklé. Později se tvary vykrajovaly pomocí plechových forem a formiček, začaly se i ručně zdobit cukrovou polevou. Chvíli také byly velmi oblíbené barvotiskové obrázky, které se na perníčky lepily polevou. Používají se náboženské motivy jako figurky anděla, betlémská hvězda, kostelík, časté byly také jednoduché tvary koníků, husarů, stromečku, zvonečku nebo prasátka. Do dnes zůstávají nejoblíbenějšími tvary srdíčko a hvězda či sněhová vločka. Již pár let se na špici žebříčku oblíbenosti drží také postavička pana Perníčka. Zdobení cukrovou nebo čokoládovou polevou vyžaduje vedle fantazie také pevnou ruku. Ať už zdobíte pomocí sáčku s odstřiženou špičkou nebo přímo některým z typů zdobítek, základem je polevu pokládat jako provázek, nekreslit přímo na perníček. Krásné a jednoduché kapky pro dokonalé vločky nebo kvítky vytvoříte protažením hustější tečky.

Zapojte do zdobení děti! I když perníčky nebudou dokonalé, budou určitě krásné právě tím, že jsou doma s láskou vyrobené.

Vše potřebné k přípravě těsta a zdobící polevy seženete v našich supermarketech. Nejste zrovna nadšenci pečení, ale vánoční vůni byste si doma rádi dopřáli? V Rossmannu právě výhodně zakoupíte různé druhy aromatických svíček. K pohodě vánočního pečení nejen perníčků mohou přispět kuchyňští pomocníci značky Philips. Na všechny své výrobky nabízí PRIMA slevu 20 % až do konce roku 2023. Můžete zde tak také najít inspiraci pro vánoční dárky. Advent je za dveřmi, už máte krásný věnec na stůl? Pokud ne, určitě si vyberete z nabídky několika barevných kombinací a tří velikostí u Květiny Expres s.r.o., do 7. 12. 2023 zde můžete uplatnit 15% slevový kód. V prodejnách Möbelix a XXXLutz kromě nábytku najdete také krásné vánoční dekorace.