Dary, dárky, dárečky

Většina z nás ráda dárky přijímá, ale ještě větší radost nám dělá obdarovávat své blízké. Vánoce bez dárků si snad nikdo neumí představit. Je něco krásnějšího než rozzářené dětské oči, když se dočkají vánoční nadílky? Všichni milujeme barevné balíčky pod rozsvíceným stromečkem, napětí a očekávání, jestli se letos Ježíšek trefil.

Ježíšku, panáčku, já tě budu kolébati …
Přestože dnes jsou vánoční dárky převážně praktické či zážitkové, to hlavní poselství, že na nás někdo myslí a má nás rád, si stále zachovávají. Pro děti je obdarovatelem Ježíšek, jemu adresují svá tajná přání a od něj očekávají jejich naplnění. Dárky nosí o Štědrém večeru poté, co se na obloze objeví první hvězda. Umístí je pod stromeček tak, aby ho nikdo neviděl. Jakou podobu Ježíšek vlastně má? Je to zlatovlasé batole, boubelatý andělíček nebo bodrý děda s bílými vlasy a vousy? Naše představa Ježíška souvisí s tradicí betlémů, které se u nás poprvé objevily v 16. století a staly se významnou součástí vánoční výzdoby. Ježíšek je tak logicky obrazem Jezulátka v jesličkách, které bylo samo obdarováno, o svou radost se pak dělí s ostatními.

Symbolika obdarovávání
Zvyk dávat dárky o svatých nocí je známý od středověku. Po celá staletí byly vánoční dárky prostředkem k upevňování vztahů a svazků. Dávaly se dárky drobné, často vlastnoručně vypěstované nebo vyrobené. V dřívějších dobách dostávalo dárky převážně služebnictvo a domácí chasa jako přilepšenou ke mzdě. Šlo především o části oděvu, jídlo nebo malou finanční částku. Drobnosti se pak dávaly také tulákům a žebrákům, kteří přišli blahopřát k narození Ježíše Krista. Obdarování členů rodiny včetně dětí přišlo o něco později. Jablíčka přinášela zdraví, sílu a dlouhověkost, ořechy moudrost a zralost, sladké perníčky vyjadřují radost a sladkost mládí. Víno v lahvích, sladkosti a ovoce symbolizovaly sladký život. Oblíbenými dárky pro pány byl třeba tabák nebo šle, dámy ocenily látku na šaty, parfém nebo vonnou mast. Děti měly radost z dřevěných hraček nebo cínových vojáčků. Slečny byly často obdarovány nějakým kouskem do výbavy. V pozdějších letech se oblíbenými dárky staly také knihy. V období válek byl nedocenitelný pecen chleba nebo zrnková káva, vlněná látka na kabát. Kromě dárků oblíbených byly i některé věci jako dárky přímo nevhodné. Například ostré předměty by mohly popíchat srdce a proměnit lásku v bolest. Kapesník nebo perly mohou přinést pláč a smutek. Boty zase symbolizovaly nečekaný rozchod s milovanou osobou.

Kdo že to nosí o Vánocích dárky?
U nás je to jasné! Ani komunistům se nepodařilo nahradit Ježíška dědou Mrázem. Ježíšek svou nadílku přináší také na Slovensku, v Polsku, Chorvatsku, Slovinsku, Maďarsku, Lichtenštejnsku, Švýcarsku, Rakousku a v jižním Německu. V anglosaských zemích vozí dárky na svých saních tažených soby Santa Claus. Bodrý chlapík s bílými vlasy a vousy v červeném obleku spouští dárky komínem. Svou kancelář a poštovní úřad má v Grónsku ve městě Nuuk, kam děti z celého světa posílají každý rok své dopisy se seznamy přání. Ve Francii naděluje Papa Noell, v Německu Weihnachtsman, ve Finsku Velký Ukko, ve Švédsku Jultomten.

Ať už dárky přinese kdokoliv, určitě nám vykouzlí úsměv na rtech.

Potřebujete trochu inspirace pro vánoční dárky? Co třeba nadělit pohodu v teple domova, dopřejte vašim blízkým dávku napětí i romantiky kanálu Prima + Premium, aktuálně s výhodným předplatným. Dámu zajisté potěší stříbrný šperk, na e-shopu OLIVIE zakoupíte s PRIMA slevou 20 %. Kabelka originálního designu značky Vuch bude také trefou do černého! V našich drogeriích najdete parfémy a kosmetické balíčky pro dámy i pro muže. Novoroční předsevzetí zhubnout pár kilo můžete nastartovat s balíčkem KetoDiet, produkty nyní zakoupíte s PRIMA slevou 10 %. Doplněk stravy Melatonin forte v krásném vánočním balení může být také vhodným dárkem pro vaše blízké. Další vitamíny a doplňky stravy, které mohou pod stromečkem potěšit, nakoupíte v našich lékárnách. Hračkářství Sparkys se právem pyšní titulem největší království hraček! V jejich Vánočním katalogu najdete širokou paletu dárků nejen pro ty nejmenší. Na stránkách e-shopu KNIHCENTRUM.cz vybírejte nejen knihy, které patří mezi nejoblíbenější dárky, ale i deskové hry či hračky. Předvánoční úklid zvládnete hravě s pomocníky značky Kärcher. Pečení cukroví a příprava sváteční tabule bude snadné za použití malých i velkých domácích spotřebičů značky Gorenje. Pro dobroty a ingredience pro přípravu nejen štědrovečerní večeře zajděte do našich supermarketů. Ke krásně prostřené sváteční tabuli pomohou dekorace a nádobí z prodejen XXXLutz.