Zvyky a tradice dotváří Vánoce

Rozsvícený stromeček, dárečky pod ním a vůně vánočky linoucí se celým bytem neodmyslitelně k Vánocům patří. Znáte i další tradice a víte něco o jejich původu či významu? Chystáte se vánoční svátky strávit na druhé straně zeměkoule? I tam mají pravděpodobně své zvyky, které vás mohou někdy i dost překvapit. Za zvláštnostmi nemusíte cestovat nikam daleko, i v Evropě vás může zaskočit zavařená okurka coby vánoční ozdoba nebo dárky nadělené kakajícím polenem.

Co jste možná nevěděli
Každá rodina má své vánoční tradice a rituály, stejně tak oblíbené cukroví a recepty, i tabule štědrovečerního hodování nebude všude stejná. Něco se dodržuje pravidelně. Něco zkusíme jen jednou. Na stromek zavěšované sladkosti, ovoce a ořechy byly původně určeny duším mrtvých, které v době slunovratu přicházely do světa živých. Věřilo se, že nasycené duše nikomu neublíží. Vánoční stromeček se zdobí večer 23.12., nebo až ráno na Štědrý den. Starogermánské národy stromem ozdobeným o svaté noci uctívali boha Ódina. Zdobit stromek v jiné dny podle pověry přináší smůlu. Kdo nevěří na pověry a má rád vánoční atmosféru, zdobí třeba už s příchodem adventu. Visící větvička jmelí vyzývá k polibku, dvojice pak bude mít lásku po celý další rok. Darujete-li jmelí někomu jinému, darujete mu spolu s ním štěstí a ochranu před nemocemi. Dle legendy šlo původně o strom, ze kterého byla vyroben kříž pro Ježíšovo ukřižování. Strom pak studem uschl a rozpadl se na větvičky. Svou vinu napravuje tím, že nosí lidem štěstí. Kromě cukroví, bramborového salátu a smaženého kapra je tradičním vánočním pokrmem vánočka. Tvarem připomíná Ježíška v peřince, křížové pletení pak chrání rodinu před zlými silami. Symboliku mají i jednotlivé prameny, spodní čtveřice představuje zemi, slunce, vodu a vzduch, prostřední trojice svazuje rozum, vůli a cit a vrchní dvojice pramenů snoubí chytrost a lásku. Víte, že byste do vánočky měli přidat zrnko hrášku? Tradice totiž praví, že kdo najde ve vánočce ukryté zrnko suchého hrášku, ten bude mít v následujícím roce štěstí a hodně peněz.

Tradice podle svého gusta
Tradiční štědrovečerní večeře složená z rybí polévky a kapra s bramborovým salátem nebo z jakékoliv sváteční alternativy má také svá pravidla. Prostřeno by mělo být pro sudý počet osob, aby domácnost nepostihlo neštěstí. Chcete-li mít příští rok dostatek peněz, nezapomeňte pod talíře umístit rybí šupiny nebo mince. Pokud jste se celý den postili, a večeře je vaším prvním jídlem svátečního dne, máte velkou šanci zahlédnout zlaté prasátko. Od štědrovečerní tabule ať nikdo nevstává, dokud všichni nedojí, mohlo by se stát, že by příští rok u svátečního stolu už sedět nemusel. Také Ježíšek zvonkem láká k rozbalování dárků až poté, co všichni dojí. Byť mají děti svůj talíř prázdný mnohem rychleji než obvykle, někteří rodiče je rádi láskyplně pozlobí tím, že večeři prodlužují. K tradicím dnes můžeme počítat i dopis Ježíškovi. V jisté formě ho píšou nejen děti, ale i dospělí, kteří si tak mezi sebou vyměňují svá přání. Na stole nesmí chybět vánoční cukroví. Dříve se jednalo zejména o figurky z ovoce. Děti si s nimi nejdříve pohrály a potom je snědly. K dalším oblíbeným tradicím patří lití olova, pouštění lodiček ze skořápek ořechů, házení střevíce nebo rozkrajování jablíčka. Tyto aktivity jsou ale dvojsečné, ne každá odpověď na nevyřčenou otázku by se vám mohla líbit. Závěr štědrého dne patří půlnoční mši za doprovodu koled. K Vánocům patří také betlémy znázorňující zrození Ježíše Krista, pokud nemáte ve zvyku si betlém vystavět doma, zajděte se na něj podívat do některého kostela či muzea.

Vánoční perličky ze zahraničí
Vánoční svátky se slaví skoro všude, i v nekřesťanských zemích mají své tradice obdarovávání, uctívání a setkávání. Představíme vám jen některé méně známé, zato podivnější. Zajímavostmi oplývají španělské Vánoce, k nejdůležitějším rituálům patří obrovská Vánoční loterie, která je nejstarší a největší loterií na světě. Snad každý Španěl očekává dvacátého druhého prosince, zda bude mezi mnoha výherci, mezi něž jsou rozdělovány miliardy. Ve Španělském Katalánsku naděluje dárky kakající poleno „Caga tió“. Aby bylo dobře vyživené a nadělilo co nejvíce dárků, nosí mu děti od 8. prosince jídlo a dobroty. Na štědrý den celá rodina za zpěvu koled do polena ťuká a šťouchá, aby mu pomohla s vytlačením dárků. Bulharská štědrovečerní tabule u tradičních křesťanských rodin nebývá nijak bohatá, prostírá se ale na ubruse položeném na slámě nastlané na zemi, připomínají si tak narození Ježíše ve chlévě. Ani v Norsku si s úklidem na štědrý den starosti nedělají, košťata se schovávají před zlými čarodějnicemi, které by na nich mohly létat a škodit. Hodné čarodějnice pak mají v Itálii, jejich „Befana“ naděluje až 6. ledna, dárky spouští komínem do připravených punčoch nebo bot. V Německu byste mezi ozdobami vánočního stromku měli hledat zavařenou okurku. Dříve se opravdu zavěšovala pravá nakládačka, nyní už jí nahrazují skleněné či dřevěné ozdoby. První z dětí, které ji najde, dostane o dárek navíc. Tato tradice se objevuje i v USA či Kanadě. Na Islandu nosí vánoční dárky skřítci, s dárky přicházejí postupně každý den mezi 12. až 24. prosincem. Islanďané jako jedni z mála milují takzvané „měkouše“. Kdo totiž nedostane něco nového na sebe, aby se bál kočky „Yule Cat“, která o Vánocích číhá venku ve sněhu a podle pověry sní každého, kdo na sobě nemá nové oblečení. Že se někde jí na Vánoce kapr, jinde krocan, v Africe housenky, to asi nikoho nepřekvapí, ale víte, že v Japonsku se největší oblibě těší večeře probíhající v KFC. Stojí se tu na ní dokonce dlouhé fronty.

Ať už Vánoční svátky slavíte jakkoliv, nezapomeňte si hlavně užít pohodu a čas strávený s nejbližšími.

Potřebujete trochu inspirace pro vánoční dárky? Co třeba nadělit pohodu v teple domova, dopřejte vašim blízkým dávku napětí i romantiky kanálu Prima + Premium, aktuálně s výhodným předplatným. Dámu zajisté potěší stříbrný šperk, na e-shopu OLIVIE zakoupíte s PRIMA slevou 20 %. Kabelka originálního designu značky Vuch bude také trefou do černého! V našich drogeriích najdete parfémy a kosmetické balíčky pro dámy i pro muže. Novoroční předsevzetí zhubnout pár kilo můžete nastartovat s balíčkem KetoDiet, produkty nyní zakoupíte s PRIMA slevou 10 %. Doplněk stravy Melatonin forte v krásném vánočním balení může být také vhodným dárkem pro vaše blízké. Další vitamíny a doplňky stravy, které mohou pod stromečkem potěšit, nakoupíte v našich lékárnách. Hračkářství Sparkys se právem pyšní titulem největší království hraček! V jejich Vánočním katalogu najdete širokou paletu dárků nejen pro ty nejmenší. Na stránkách e-shopu KNIHCENTRUM.cz vybírejte nejen knihy, které patří mezi nejoblíbenější dárky, ale i deskové hry či hračky. Předvánoční úklid zvládnete hravě s pomocníky značky Kärcher. Pečení cukroví a příprava sváteční tabule bude snadné za použití malých i velkých domácích spotřebičů značky Gorenje. Pro dobroty a ingredience pro přípravu nejen štědrovečerní večeře zajděte do našich supermarketů. Ke krásně prostřené sváteční tabuli pomohou dekorace a nádobí z prodejen XXXLutz.