Štědrovečerní tabule pestrá a voňavá

U prostřeného stolu ke štědrovečerní večeři se schází obvykle celá rodina. Je tak trochu i první chvilkou zastavení se v celém to předvánočním shonu, kdy už můžeme vydechnout a začít si konečně svátky pořádně užívat. Vánoční atmosféra, všichni blízcí pohromadě, příležitost se uvolnit a popovídat si s těmi, které jsme nějakou dobu neviděli. Pokud ale máte malé děti, nechte si povídání až po rozbalení dárečků.

Využijte i okolní plochy
To, že prostřeno by mělo být pro sudý počet osob a že od večeře se nevstává, zřejmě nemusíme nikomu připomínat. Při prostírání tak dbejte i na to, aby se všechny dobroty na stůl vešly. A pokud nemáte zrovna velký stůl, přisuňte si servírovací nebo konferenční stolek, využijte plochy okolních komod, tak abyste na vše v případě potřeby dosáhli. Věci jako květiny, adventní věnec, vánoční hvězdu nebo tác s cukrovím, které zdobí stůl přes den, ale ke štědrovečerní večeři je nepotřebujete, klidně na chvíli odložte. Štědrovečerní tabule bude pestrá, voňavá a lahodná i tak. U nás se tradičně podává smažený kapr a bramborový salát. Obvyklá je také rybí polévka, nebo bílá vinná klobáska. Alternativou jsou pak jiné ryby nebo klasický vepřový či kuřecí řízek. Vegetariánská a veganská kuchyně jsou už dnes také na tak vysoké úrovni, že sváteční tabuli lez bez problémů vykouzlit.

Na čem si pochutnávají jinde v Evropě?
Tradiční slovenské menu se skládá z kapustnice – polévky z kysaného zelí s houbami, opekanců – buchtiček z kynutého těsta, brambor se zelím a luštěnin na spoustu způsobů. Polské hospodyňky připravují dvanáct štědrovečerních chodů, za každý měsíc v roce jeden. Před hlavním chodem, kterým je pečený krocan nebo krůta, se podává boršč, dezertem jsou sladké žemle s mákem a rozinkami. Rakušané si dopřávají studené obložené mísy, nebo veku plněnou majonézovým salátem s nakládanými okurkami, hráškem, mrkví, šunkou a sýrem.
Anglický vánoční pudink je plný sušeného ovoce, ořechů, koření a alkoholu jako brandy nebo whiskey. Jeho příprava je trochu náročnější, ale hlavně připravuje se docela dopředu, aby pořádně vyzrál. Kromě pudinku si Britové dopřávají hrachovou polévku a teplou šunku. Francouzi potvrzují svou pověst gurmánů, na jejich stole nesmí chybět šampaňské a předkrm v podobě uzeného lososa, humra, ústřic, foie gras nebo slaných palačinek. Jako hlavní chod podávají pečenou husu nebo krůtu s kaštany. Jako dezert podávají vánoční poleno – piškotovou roládu s máslovým krémem nazdobenou do podoby dřevěného polena. Žádná oslava se v Itálii neobejde bez těstovin a šumivého vína, tedy ani při vánočním hodování je není možné vynechat. Hlavní chod španělské štědrovečerní tabule představuje úhoř, krevety nebo pečené ryby s přílohou z bílého chřestu. V Řecku se podává většinou jehněčí nebo vepřové maso. Jako dezert nesmí chybět typická baklava, klasické pečivo s nasekanými oříšky, medem nebo sirupovou omáčkou.

I za velkou louží mají své tradiční vánoční pokrmy
V USA je hlavním vánočním chodem pečený krocan s nádivkou, podávaný s omáčkou z chřestu, bramborami, zeleninou a zavařeninou. Stejně jako Britové mívají vánoční pudink, nebo sladké koláče s čerstvým ovocem. Australané pojímají vánoční hostinu jako piknik pod širým nebem. Dopřávají si studené obložené mísy, saláty a zákusky. Málokdy chybí grilované krevety. Většina zemí Jižní Ameriky se při vánoční hodování neobejde bez pečeného prasátka. Pestrá Argentina se nechává inspirovat i Evropou. Vánoce se zde slaví různými jídly, ale téměř vždy k nim patří i italská klasika vitello tonnato. Studený předkrm tvořící tenké plátky nakrájené telecí maso a kapary v krémové omáčce z tuňáka tu zdomácněl.

Přejeme vám dobrou chuť ke štědrovečerní i dalším svátečním tabulím, a hlavně klidné a pohodové Vánoce v kruhu nejbližších.

Krásně prostřenou sváteční tabuli vytvoříte také pomocí dekorací a nádobí z prodejen XXXLutz, nebo Kika. Pro dobroty a ingredience pro přípravu nejen štědrovečerní večeře zajděte do našich supermarketů. Chybí vám ještě pár dárečků pod stromeček? Co třeba nadělit pohodu v teple domova, dopřejte vašim blízkým dávku napětí i romantiky kanálu Prima + Premium, aktuálně s výhodným předplatným. Elektronika patří k nejvíce vítaným dárkům. Dámu zajisté potěší kabelka originálního designu značky Vuch. V našich drogeriích najdete parfémy a kosmetické balíčky pro dámy i pro muže. Novoroční předsevzetí zhubnout pár kilo můžete nastartovat s balíčkem KetoDiet, produkty nyní zakoupíte s PRIMA slevou 10 %. Doplněk stravy Melatonin forte v krásném vánočním balení může být také vhodným dárkem pro vaše blízké. Další vitamíny a doplňky stravy, které mohou pod stromečkem potěšit, nakoupíte v našich lékárnách. Hračkářství Sparkys se právem pyšní titulem největší království hraček! V jejich Vánočním katalogu najdete širokou paletu dárků nejen pro ty nejmenší. Na stránkách e-shopu KNIHCENTRUM.cz vybírejte nejen knihy, které patří mezi nejoblíbenější dárky, ale i deskové hry či hračky. Předvánoční úklid zvládnete hravě s pomocníky značky Kärcher. Pečení cukroví a příprava sváteční tabule bude snadné za použití malých i velkých domácích spotřebičů značky Gorenje.