Ať je ten příští rok lepší!

Kromě přání zdraví a štěstí patří tato věta neodmyslitelně k novoročnímu přípitku. Oslavy příchodu nového roku jsou nejen u nás těmi nejbujařejšími. V ulicích to rachotí petardami, všichni se usmívají a objímají. Televizní kanály se předhánějí v estrádních a zábavných pořadech, spousta alkoholu a dobrot nechybí na žádné oslavě. Vetší města si neodpustí tradiční ohňostroj. Se starým rokem je třeba se rozloučit a náležitě přivítat i ten nový, všichni věříme, že lepší.

Jak na Nový rok, tak po celý rok
I když se alkoholu málokdo během silvestrovské noci vyhne, nikdo nechce mít dle tohoto rčení celoroční kocovinu. Chování během tohoto dne může ovlivnit celý následující rok, má totiž magickou moc. Od pradávna se dodržují tradice, že by se tento den nemělo uklízet a zametat obzvláště, aby se hospodyňky neudřely a nevymetly si štěstí. Praní či věšení prádla by mohlo přinést neštěstí. Obecně by se nemělo nic z domu vynášet. Za dobré znamení se považovalo, pokud prvním hostem bylo dítě, mladá dívka či mladý muž. Na Nový rok by se neměla jíst drůbež, ale ani ryby nebo zajíc. Štěstí by nám mohlo uletět, uplavat nebo utéct. Naopak čočka, jakkoliv upravená, by měla zajistit dostatek financí po celý rok. Když čočku doplníte kouskem vepřového, nebo volským okem, určitě neprohloupíte. Vejce jsou symbolem nového života a prasátka odjakživa nosí štěstí. Pokud svá tradiční novoroční předsevzetí jako začít hubnout, přestat kouřit nebo se více hýbat, přeměníte již tento den v činy, máte o něco málo větší šanci, že vám vydrží déle než pár dní.

Silvestrovské oslavy nebo oslavy příchodu nového roku?
Svatý Silvestr, patron dobré úrody a ochránce domácích zvířat zemřel 31.12. 335. Tento papež byl kdysi pro svou křesťanskou víru pronásledován, až do té doby, kdy údajně vyléčil Konstantina Velikého z malomocenství. V průběhu svého života se snažil o co největší rozšíření křesťanské víry mezi lidi, nakonec byl blahořečen. Díky tomu začaly každoroční silvestrovské oslavy. Oslavy Nového roku jsou pak spojovány s juliánským kalendářem, založeným císařem Juliem Ceasarem v roce 46 př. n. l. Ne všude na světě se ale příchod nového roku či Silvestr slaví stejně, a dokonce ani ne ve stejnou dobu. To že se někde řídí kalendářem gregoriánským, jinde lunárním, nebo dle významu pohybů Měsíce, nemění nic na tom, že jde o oslavy velkolepé.

Perličky ze světa
V Irsku zahánějí zlé duchy klepáním chleba o zeď nebo dveře. V Itálii a Španělsku se nosí červené spodní prádlo, Benátky jsou proslavené hromadným polibkem na Náměstí svatého Marka. Španělé při dvanácti úderech půlnoci pojídají s každým kuličku hroznového vína. Bulhaři zahánějí tancem upíry. V Řecku se hrají karty a společenské hry. Dánové věří, že střepy přináší štěstí, celý rok si schovávají nepoužívané nádobí, aby ho pak rozbili přede dveřmi svých blízkých, čím vřelejší vztahy, tím více střepů! Chilané vítají Nový rok na hřbitovech společně se svými mrtvými příbuznými. V Peru řeší v tento den své spory festivalem bitek, tedy doslova v Peru se perou. Po bitce se všichni usmíří a mohou tak do nového roku vstoupit s čistým štítem.

Do nového roku 2024 přejeme všem hlavně zdraví, štěstí a aby byl lepší, než ten končící 2023.

Pro dobroty a ingredience potřebné k silvestrovským oslavám, ale i pro čočku na novoroční stůl zajděte do našich supermarketů. Pokud vás nenadchne silvestrovský program televizních kanálů, na Prima + Premium, určitě najdete pořad, který vás pobaví. Novoroční předsevzetí zhubnout pár kilo můžete nastartovat s balíčkem KetoDiet, produkty nyní zakoupíte s PRIMA slevou 10 %. Vitamíny a doplňky stravy, které pomohou s nastartováním metabolismu nebo podpoří vaši imunitu nakoupíte v našich lékárnách. Nestihli jste předvánoční úklid, tak si ho nechte až po Novém roce, s pomocníky značky Kärcher vám to půjde pěkně od ruky. Příprava sváteční tabule bude snadná za použití malých i velkých domácích spotřebičů značky Gorenje.