Předsevzetí, nejen ta novoroční

Přelom roku přináší bilanci dosavadního života, začátek nového roku symbolizuje změnu. Je to tak ideální období uvědomit si, co bychom chtěli do budoucna zlepšit. Novoroční předsevzetí mají být nasměrováním k tomu, abychom byli spokojenější hlavně sami se sebou. Dávejme si ale taková, která jsme schopni, a hlavně ochotni dodržet. A i když to nevyjde, nevadí, každý pokus se počítá. Hlavně, začít se dá kdykoliv, nejenom na Nový rok!

Sliby bohům
Novoroční předsevzetí se datují do doby před více jak 4000, kdy starověcí Babyloňané výměnou za štěstí v novém roce slíbili svým bohům, že splatí všechny dluhy. Nový rok připadající na 1. ledna byl zaveden Juliánským kalendářem. Toto datum je spojené s římským bohem Janusem, který díky svým dvěma tvářím viděl do minulosti i budoucnosti, sledoval, kdo odešel i kdo přišel. Byl bohem bran, dveří, vrat i všech vchodů a východů, hleděl dopředu i dozadu, viděl spojení konců a začátků. V tento den mu Římané přinášeli oběti a slibovali, že se v novém roce budou chovat vzorně a cnostně. Velmi pravděpodobně ani jim tato předsevzetí nevydržela dlouho, když každoročně své sliby opakovali.

Každý „zdravý“ den se počítá
Přestože všichni víme, jak to s novoročními předsevzetími velmi často dopadá, málokdo odolá nějakému tomu spíše přání, co by chtěl na sobě změnit. Hlavně ta novoroční předsevzetí ztroskotají nejčastěji na výmluvách, proč to či ono nejde. Předsevzetí začít více sportovat, a tím zhubnout, nás přejde při návštěvě v lednu extrémně zaplněného fitka, odradí nás venkovní nepříznivé počasí, nebo dokonce myšlenky typu „teď nemám postavu do plavek či legín, nebudu se tedy vystavovat pohledům okolí v bazénu nebo v tělocvičně“. Co se týče změny jídelníčku, omezení alkoholu nebo odložení cigaret, tady je to ještě složitější, do toho byste se sami bez podpory svého okolí nebo odborné pomoci snad ani neměli pouštět. Tímto ale nechceme říct, že nejlepší předsevzetí je žádné. I když vám každoroční předsevzetí opět dlouho nevydrží, počítá se každý den, kdy jste si nezapálili, kdy jste se šli, byť jen projít, kdy jste udělali něco milého pro sebe nebo někoho jiného.

Netrestejte se, odměňujte se!
Lidský mozek funguje tak, aby zajišťoval potřebu života. Pokud tedy „žijeme“, není změn potřeba. Chcete-li něco změnit, musíte přesvědčit především svůj mozek. Když ale na něj navalíte hned několik svým způsobem nereálných předsevzetí, zcela určitě se lekne a začne stávkovat. Pak se nedivte, že se vám nepodaří zároveň zhubnout a přestat kouřit, více sportovat, a přitom mít více času na rodinu. Stejně tak negativní emoce si zapisuje poměrně důkladně. Pokud se tedy pokoušíte například zhubnout už po několikáté stále se stejným výsledkem, kdy jste frustrovaní, že po dvou měsících snažení nemáte dole pět kilo a nemáte tak motivaci pokračovat, těžko to dopadne i letos jinak. Nedávejte si cíle, jejichž dosahování je pro vás trestem. Pokud nejste vyloženě sportovní typ a máte rádi sladké, nesnažte se naordinovat si třikrát týdně fitko a dietu omezující sacharidy. Najděte si pohybovou aktivitu, která vás bude bavit, třeba plavání nebo taneční kurzy. Omezte porce, do jídelníčku zařaďte více vlákniny, zeleniny a ovoce, nezapomínejte na pitný režim. Změna asi nebude tak rychlá, ale bude. Nestresujte se, když si dáte s kamarádkou o skleničku vína navíc, protože potřebovala probrat důležitou životní událost, nebo jste třeba díky nemoci celý týden nebyli ani na procházce. I to se stává, ale berte to jen jako občasné vybočení, a snažte se o návrat k nově nastolenému režimu. Zapojte parťáka, ve dvou se to přeci lépe táhne. Navíc se můžete motivovat, povzbuzovat a chválit. Nezapomeňte se za každý úspěšně dokončený krok vedoucí k vašemu cíli náležitě odměnit, ať už symbolickým poplácáním po rameni nebo koupí nového o velikost menšího kousku do šatníku.

Předsevzetí přímo pohodová
A co takhle ke každému „vážnému“ předsevzetí přihodit jedno pohodové? Jednou měsíčně si zajdu na kulturu, každý týden zavolám rodičům, na kratší vzdálenosti a do schodů budu chodit pěšky, každý měsíc si s rodinou nebo přáteli dopřeju zážitkovou kuchyni ať už doma nebo v restauraci, při pohledu do zrcadla se na sebe usměju, letos se naučím něco nového. Nezní to přímo lákavě?
I když se vám i letos někdy nebude chtít, zkuste vydržet a být trpěliví!

Novoroční předsevzetí zhubnout pár kilo vám mohou pomoct splnit produkty KetoDiet, které do konce ledna zakoupíte s PRIMA slevou 10 %. Chystáte se letos začít běhat? Prostudujte leták Rock Point, kde se dozvíte mnoho o této formě pohybu, ale i o potřebném vybavení. Nemůžete začít sportovat, protože nemáte vhodné oblečení? Výmluva! V Pepco seženete úžasné sportovní oblečení za velmi rozumné ceny. Že je léto ještě daleko? Stejně tak jako na hubnutí do plavek, na výběr nového bazénu určitě brzy není, s výběrem toho pravého vám pomůže speciál leták Mountfield zaměřený právě na bazény a jejich příslušenství. Inspiraci pro zdravý a vyvážený jídelníček hledejte v našich supermarketech. Zdraví a aktivní život podpořte multivitaminy a přípravky z našich lékáren.