Dopřejte si lahodný čaj, i když zrovna nejste nemocní

Také máte pocit, že kolem vás je to samý marod? Není divu, roční období, proměnlivé počasí a pohyb lidí dělají své. Pokud se sami cítíte stále ještě fit, nejspíš máte dobrou imunitu. Ale ani tak nepodceňujte prevenci! Vitamíny a pohyb vám určitě jenom prospějí.

Citron, med a zázvor
Citrony jsou snad nejbohatším zdrojem vitamínu C, dále obsahují kyselinu jablečnou, octovou a mravenčí. Vitamín C výrazně posiluje obranyschopnost organismu proti infekcím. Med je plný vitamínů A, C a E, minerálů jako vápník, draslík a hořčík. Kromě toho, že dokáže bojovat s bakteriemi, má především preventivní účinky a posiluje imunitu. Nejen pro zpříjemnění již probíhající léčby, ale i pro prevenci je toto spojení více než ideální. A když přidáte i kousek zázvoru, který má mimo jiné antibakteriální a protizánětlivé účinky a rozpouští hlen, připravíte tělu nejen pořádnou dávku obranného brnění, ale pochutnáte si i na lahodném nápoji.

Stokrát opakovaná moudra
Samozřejmě důležitou součástí prevence je vhodná strava, dostatek odpočinku, přiměřený pohyb ideálně na čerstvém vzduchu, otužování atd. Ano, toto všechno určitě víte, ale ne nadarmo se říká: „opakování, matka moudrosti“! Věděli jste například, že střeva jsou jedním z nejdůležitějších imunitních orgánů v lidském těle? Proto nepodceňujte ani vyváženou a pestrou stravu, dejte přednost vláknině a bílkovinám. Rovněž probiotika jsou vítána. Dopřejte si častěji pokrmy z luštěnin nebo kysaného zelí. Co se týče pohybu, každý to má jinak. A i když nejste zrovna fanoušek aktivního pohybu, pokuste se třeba na kratší vzdálenosti chodit pěšky, nejenže se protáhnete a uděláte něco pro sebe, ale vyhnete se tak i možnému riziku nákazy v MHD. Otužování také nemusí znamenat rovnou skok do ledové Vltavy. Stačí nepřetápět místnosti, pravidelně větrat, občas si dopřát studenější sprchu.

Nápomocné bylinky
Imunitní systém můžete podpořit i bylinkami. Echinacea posiluje imunitní systém a příznivě ovlivňuje stav dýchacích cest. Je vhodná při prvních příznacích onemocnění. Ženšen nejenom že podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a celkovou vitalitu těla, působí také jako antioxidant a přispívá ke snížení únavy. Šalvěj je nápomocná v boji proti volným radikálům a přispívá k hormonální rovnováze a dobrému trávení. Lékořice celkově posiluje imunitní systém člověka. Stejně tak bazalka stimuluje imunitní systém, dále působí blahodárně na dýchací systém, srdce i trávení. Spoustu antioxidantů najdete v rakytníku, má také vysoký obsah vitamínu C, kdy i několinásobně přesahuje obsah některých citrusových plodů.

Doplňky, co pomáhají
Když přírodní zdroje nestačí, určitě není od věci sáhnout po doplňcích stravy. Účinné jsou hlavně vitamín A, B komplex, vitamín C, antioxidanty, jód, zinek nebo měď. Vitamín C je vhodné kombinovat se selenem a zinkem. V zimních měsících, kdy je nižší doba slunečního svitu, který je zdrojem vitamínu D, je třeba ho doplnit. Na vitamín D jsou bohaté také například tučné ryby, játra, mléčné výrobky nebo vaječný žloutek. Vitamín E je velmi silným antioxidantem. Výborné jsou také doplňky stravy na bázi betaglukanů, čistě přírodních látek podporujících imunitu a obnovujících obranný systém těla. Zdrojem betaglukanů jsou houby (např. přípravky z hlívy ústřičné a Reishi), ječmen, oves a kvasinky.

Ať už jako prevenci, nebo jako podporu léčby, dopřejte si lahodný zázvorový čaj s citronem a medem!

Zdroje plné vitamínů, vlákniny a bílkovin vybírejte z nabídky ovoce, zeleniny a dalších dobrot našich supermarketů, najdete zde také pestrou nabídku čajů i medů. Kromě léků potřebných pro boj s chřipkou či virózou hledejte v našich lékárnách také vitamíny, doplňky stravy, bylinkové čajové směsi, které podpoří vaši imunitu. Pilulka myslí i na vaše děti, podpůrné prostředky právě pro ně najdete na stránce 5 aktuálního letáku. Novoroční předsevzetí zhubnout pár kilo se vám podaří splnit díky větší dávce pohybu a také díky produktům KetoDiet, které do konce ledna zakoupíte s PRIMA slevou 10 %. Drogerie Teta kromě běžného drogistického zboží nabízí také léky, doplňky stravy nebo lahodné čaje aktuálně se zajímavými slevami. Také v dalších drogeriích najdete spoustu zajímavých akčních nabídek. Například Rossmann právě nabízí 20-30% slevu na pěny, soli či oleje do koupele, tak neváhejte, ať si můžete brzy dopřát báječnou uvolňující teplou koupel.