Dřevěná prkénka neboli SKI

Také se vaše ratolesti těší na jarní prázdniny? Názvem sice jarní, nicméně většina si je užije v ryze zimním počasí. Pro spoustu lidí tak znamenají dobu volna vhodnou pro provozování zimních aktivit. A jednou z nejoblíbenějších je lyžování. Tak namažte prkýnka a hurá na svahy ať už českých nebo zahraničních hor.

Historie lyžování
Lyžování dnes patří k nejoblíbenějším zimním volnočasovým aktivitám. Je jedním z nejstarších způsobů přepravy v zimních podmínkách, jehož historie sahá až do doby kamenné. První důkazy o lyžování pocházejí z ruského Altaje, kde byly nalezeny vyřezávané lyže staré přibližně 8000 let. Původně bylo využití lyží víceméně praktické, kdy prodloužené a zeštíhlené sněžnice sloužily především k lepšímu pohybu po zamrzlých a zasněžených koutech dalekého severu. Ve Skandinávii bylo lyžování důležitou součástí života. Vikingové využívali lyže nejen pro pohyb v zimě, ale také jako prostředek k lovu zvěře. I když je historie lyží a lyžování velmi dlouhá, k extrémním změnám došlo až během posledních cca dvou staletí. Moderní lyžování, jak ho známe dnes, se ale začalo formovat až na konci 19. století v Norsku. Alpské lyžování se začalo vyvíjet na počátku 20. století. Ještě před pár desítkami let se lyžovalo na dřevěných prknech s řemínkovým vázáním. A o vybavení typu helma či lyžařské brýle se milovníkům sešupu po horských svazích ani nezdálo.

Sjezd, slalom, obří slalom, super G
To jsou disciplíny lyžařských závodů, jedné z nejnapínavějších a nejdynamičtějších sportovních událostí. Na svazích plných sněhu se střetávají nejlepší lyžaři světa, kteří prokazují své dovednosti a rychlost v boji o zlato. Každá z nich vyžaduje jinou techniku a strategii. Sjezd je o rychlosti a odvaze, zatímco slalom vyžaduje technickou zručnost a rychlé reakce. Lyžařské závody přitahují tisíce diváků. Jde o sport, který dokáže vyvolat silné emoce a adrenalin, jak u závodníků, tak u diváků. První lyžařské závody se konaly v roce 1843 v Norsku. První lyžařský klub u nás byl založen v Praze v roce 1887, následovaly další kluby a první závody. Ve 20. letech již bylo lyžování a lyžařské závody natolik populární, že se začala budovat první lyžařská střediska vybavená vleky. Špindlerův mlýn, nejstarší středisko v České republice, byl otevřen v roce 1922. Jako sport olympijský se poprvé lyžování oficiálně prosadilo na zimních olympijských hrách v Chamonix ve Francii v roce 1924. Dnes na programu zimních olympijských her najdete disciplíny jako alpské lyžování, běžecké lyžování, skoky na lyžích, snowboarding a freestyle lyžování.

Komu sjezd na lyžích již nestačí
Moderní formy sjezdu nabízejí širokou škálu způsobů, jak se příznivci této zimní aktivity mohou vyřádit na sjezdovkách. Kromě tradičního sjezdového lyžování a snowboardingu je tu freestyle lyžování, kde hlavním cílem je získat co nejvíce bodů za triky a skoky. Freeride je další moderní formou, která se odehrává mimo značené sjezdovky, a nabízí adrenalinový zážitek. Telemark, považovaný za předchůdce moderního sjezdového lyžování, je také stále populárnější. V něm lyžaři sjíždějí sjezdovky s lyžemi, které jsou upevněny pouze u špičky, což umožňuje unikátní styl jízdy. Pro ty, kteří hledají něco méně tradičního, je tu snowkiting, lyžaři nebo snowboardisté využívají sílu větru k pohybu na sněhu nebo ledu. A nezapomeňme na běžky či různé formy sáňkování, které nabízí zábavu pro celou rodinu. Radost z pohybu na čerstvém vzduchu si tak může dopřát každý dle svého gusta.

Užijte si volných dní při jakékoliv formě zimních aktivit!

Zimní sporty si užijete lépe při plném zdraví, podpořte tak svou imunity zdroji vitamínů, vlákniny a bílkovin z nabídky ovoce, zeleniny a dalších dobrot našich supermarketů, najdete zde také pestrou nabídku čajů i medů, které zahřejí. Také v našich lékárnách můžete doplnit zásoby vitamínů, doplňků stravy, bylinkových čajů, které podpoří vaši imunitu. Novoroční předsevzetí zhubnout pár kilo se vám podaří splnit díky zimním sportům a také díky produktům KetoDiet, které do konce března zakoupíte s PRIMA slevou 10 %. Po náročném dni na svazích si dopřejte relaxační koupel s produkty z našich drogerií, zachumlejte se do osušky z akční nabídky Pepco, a následně si vychutnejte lahodný nápoj připravený za pomoci spotřebičů Gorenje.