Únorový svátek zamilovaných

Kdy se u nás slaví svátek zamilovaných? Dáváte přednost prvnímu máji a Valentýna berete spíše jako americký import? Vězte, že právě s Amerikou nemá svatý Valentýn nic společného! My Češi máme tu výhodu, že díky Valentýnovi a díky Karlu Hynku Máchovi můžeme oslavovat společnou lásku hned dvakrát do roka. I když lásku je třeba oslavovat a opečovávat denně!

Svatý Valentýn z Terni
V dobách starověkého Říma byl panovník Claudius II. natolik prozíravý, že zakázal svým vojákům sňatky. Bylo potřeba, aby muži byli plni síly a soustředili se na v té době hojné války a bitvy. Nebylo žádoucí, aby si zvykali na teplo domova a milující náruč, do které se budou chtít vracet. Zamilované páry však našly zastání u biskupa Valentýna, který je tajně oddával. Novomanžele při sňatku obdaroval kytičkou z biskupské zahrady. Za tuto svou velezradu byl Valentýn později vězněn a následně 14. února roku 269 popraven. Ještě před svou smrtí napsal z vězení milostný dopis údajně právě dceři žalářníka. Svátek zamilovaných každý rok slavený právě 14. února doprovázený kytičkou a valentýnkou byl tak na světě.

České stopy v historii oslav svatého Valentýna
Pravděpodobně první doloženou písemností oslavující 14. únor jako valentýnský svátek spojovaný s romantickou láskou byla báseň ze 14. století Ptačí sněm, která pojednává o namlouvání v ptačí říši, z pera známého anglického básníka a politika Geoffreye Chaucera. Toto dílo bylo napsáno jako pocta k zásnubám patnáctiletého anglického krále Richarda II. s o osm měsíců starší princeznou Annou Českou, dcerou Karla IV. Tento pár, přestože jejich sňatek byl politicky domluvený, vzplanul k sobě velkou láskou. Což významu svátku svatého Valentýna jako svátku zamilovaných výrazně prospělo. Masověji se dárky a ručně psané vzkazy mezi zamilovanými začaly šířit na přelomu 17. a 18. století. V roce 2002 při opravě kapituly Baziliky svatého Petra a Pavla na Vyšehradě byly ve starém depozitáři nalezeny čtyři barokní relikviáře. Jeden z nich ukrýval nedocenitelný poklad, a to téměř neporušenou lopatkovou kost, kterou odborníci přisoudili právě svatému Valentýnovi. Každoročně je pak 14. února možné si na Vyšehradě tuto relikvii prohlédnout.

Nejenom kytice růží a čokoláda ve tvaru srdce
Nejběžnějšími dárky u nás jsou kromě přáníček právě květiny a sladkosti se symbolikou srdce, časté jsou romantické večeře, wellness či jiné společné aktivity. Ve světě jsou někde ale i velmi originální. V Bulharsku se kromě Valentýna 14. února oslavuje den vinařů, takže skleničkou dobrého vína si mohou připít i nezadaní. Na Filipínách se konají hromadné svatby, sňatky uzavřené v tento den finančně podporuje místní vláda. Ve Vídni se tančí valčík, Britové si jdou zabruslit. V Německu je symbolem lásky a touhy prase, které se společně se čtyřlístkem, symbolem štěstí, objevuje na valentýnských přáních. V Japonsku pak dávají dárky ženy svým mužům. Ti jim to ale oplatí za měsíc na tzv. white den, kdy muži obdarovávají ženy dárky bílé barvy.

Ať už slavíte svátek zamilovaných v únoru nebo v květnu, nezapomínejte své drahé polovičce projevovat lásku každý den.

Krásnou kytici, ale i čokoládu či lahvinku dobrého vína pro svou lásku můžete objednat s předstihem už dnes na e-shopu KvětinyExpres.cz. Spoustu vhodných dárků i dobrot pro sváteční stůl najdete v našich supermarketech. Rovněž drogerie jsou plné inspirací na vhodný valentýnský dárek, například Marionnaud nabízí až 30% slevu na vůně. Pokud dáváte přednost praktičtějším dárkům, nakoukněte třeba do letáku Planeo. Domácí valentýnskou pohodu vykouzlíte také s bytovými doplňky z akční nabídky Pepco, najdete zde třeba krásnou měkoučkou deku s motivy srdíček. Připravte své drahé polovičce lahodný nápoj za pomoci spotřebičů Gorenje. A pokud byste to milé dámy přehnaly s konzumací valentýnských laskomin, možná využijete 10% slevu na produkty Ketodiet.