Saunování tělu i duši prospěšné

Pokud jste ještě nepodlehli kouzlu saunování, je nejvyšší čas to vyzkoušet! Sychravé počasí přímo vyzývá k aktivitám navozujícím teplo a pohodu. Účinky saunování sice nejsou na venkovním počasí nijak závislé, ale právě v zimním a sychravém počasí je sauna více než příjemným místem. Dopřejte si čas na zdraví prospěšný relax.

Co že je na tom saunování tak zázračného?
Je toho opravdu hodně. Pocením se z těla vyplavují toxiny, ale i hormon štěstí endorfin, který podporuje dobrou náladu, což oceníte hlavně v zimě, kdy je nedostatek sluníčka, které nás tímto hormonem zásobuje. Teplo sauny a prokysličení příznivě ovlivňují bolesti svalů a kloubů, prokrví končetiny a pomohou se tak zbavit pocitu věčně studených nohou a rukou, rovněž pomáhají s poúrazovým hojením. Detoxikací získá plať pěknou zdravou barvu a hebký vzhled. Pravidelné saunování vede ke zvýšené odolnosti a obranyschopnosti proti onemocněním dýchacích cest a civilizačním chorobám. Podporuje zdravé srdce, zlepšuje imunitu a zpomaluje stárnutí. Chodit do sauny je však vhodné i v teplém letním počasí, kdy pravidelné návštěvy sauny mohou pomoci s termoregulací organismu, budete pak lépe snášet vysoké venkovní teploty a pocení, stejně tak jako přechody z horka do klimatizovaných prostředí. Ideální je zapojit saunu celoročně do týdenního harmonogramu. Ani denní doba není nijak omezená, jen je třeba dodržet základní pravidla, v den saunování byste se měli vyvarovat těžkých jídel, alkoholu či velké fyzické zátěže.

Není sauna jako sauna
Sauna je původní finské slovo označující malé stavení nebo místnost. Vnitřek sauny je velmi dobře izolovaný od okolí a vykládaný dřevem, které působí dobře také na psychiku člověka. Nejtradičnější je finská sauna, typická dřevěným obložením, masivními lavicemi a žhavými uhlíky. Teplota se pohybuje od 85 do 95 °C a vlhkost vzduchu mezi 10 a 20 %. Vzhledem k nízké vlhkosti patří finská sauna mezi suché, hůře se tu proto dýchá. Použití březových metliček, kartáčů nebo žínek pomáhá s prokrvením a otevřením kožních pórů, které pak vstřebávající teplo více a rychleji. Velmi oblíbené jsou parní sauny. Pára vzniklá poléváním rozpálených kamenů, zvlhčuje vzduch, bude se vám tu tedy o něco lépe dýchat. V aquaparcích či krytých bazénech najdete spíše parní lázně, kde se teplota pohybuje kolem 40 °C a vlhkost dosahuje až 100 %. I tady ale dochází k příjemnému prohřátí organismu a detoxikaci. Vysoká vlhkost 50–60 % bývá také v tropické sauně, teplota tu dosahuje max. 75 °C. Velmi populární jsou i bylinné sauny, s teplotou 40-50 °C a vlhkostí kolem 20 % nabízí aromaterapii neboli vdechování omamných a léčivých bylinných výparů. Nesmíme opomenout ani infrasaunu, kde je přísun tepla zajišťován infračerveným zářením, které proniká hluboko do svalové tkáně. Intenzivní pocení v infrasauně zažijete už při zhruba 50 °C. Oproti předchozím typům saun je její velkou výhodou to, že ji mohou navštěvovat i lidé s omezeními pro běžné saunování, jako například silní alergici a astmatici, kardiaci a lidé s problémy s krevním tlakem.

Saunování přišlo do Evropy s asijskými kočovnými kmeny
Ač se saunování považuje za finský „národní sport“, prapůvod má zřejmě úplně jinde. Historie saunování sahá až k prastarým nomádským kmenům ze střední Asie – Skytům, kteří v 5. století před naším letopočtem obývali euroasijské stepi. Podle archeologických nálezů byla parní lázeň běžnou výbavou jejich stanů. Migrační vlna Skytů spolu s jejich zvyky putovala do Indie a na druhou stranu přes území Ruska, Litvy, Estonska až do země zvané Suomi, tedy na území dnešního Finska. Finská sauna v té době vypadala úplně jinak než ta dnešní. Jednalo se o takzvanou kouřovou saunu, kdy se z kamen valil kouř do uzavřeného prostoru. Saze jsou sterilní, a tak tehdejší saunování bylo sice poměrně špinavé, ale hygienicky bezpečné. Pro Finy se stalo saunování součástí denního života. Po těžké práci si do ní chodili odpočinout a zklidnit svaly. Veřejnou saunu měla téměř každá vesnice, bývala místem pravidelných setkávání. Finské oblibě saunování se přiblížilo jen pár severských států, v Evropě takového věhlasu nedosahuje.

V pochmurném počasí dodejte tělu potřebné endorfiny, zlepšíte si tak zdraví i náladu!

Při saunování je třeba dodržovat pitný režim, doporučuje se pít minerální vody a ovocné džusy, v našich supermarketech si určitě vyberete, například v Bille koupíte nyní oblíbené Cappy s 37% slevou. Ke zdravému životnímu stylu patří kromě sauny i zdravá a pestrá strava plná vitamínů. Zeleninu a ovoce s až 53% slevou si vybírejte v Penny. Pokud máte v plánu se ohřát namísto v sauně někde v jižních krajích, nechte se inspirovat chutěmi Asii z aktuální nabídky Globusu. Podpořit imunitu můžete také doplňky stravy, které zakoupíte v našich lékárnách. Do sauny domácí mazlíčky vzít nemůžete, ale radost jim uděláte třeba nákupem produktů Falco s 20 % PRIMA slevou. Sice máme teprve půlku února, ale jaro je tu co by dup, pokud chcete být připraveni na zahradnickou sezonu, můžete využít aktuální nabídky zahradnického zboží prodejen Tesco.