Proč máme jednou za čtyři roky 29. únor? A víte, že historie zná i datum 30. února?

Přestupný rok vyrovnává rozdíly mezi délkou roku podle kalendáře, kterým je aktuálně mezinárodně používaný kalendář georgiánský, a roku tropického neboli doby oběhu Země kolem Slunce. Tento rozdíl pak doplní jednou za čtyři roky právě 29. únor. Tento den není nijak magický či mystický, ale výjimečný zcela určitě ano.

Trochu astronomie, matematiky a historie
Běžný kalendářní rok má 365 dní, zatímco Země oběhne kolem Slunce za 365 dní, 5 hodin, 48 minut a 45,4 sekundy, kalendářní rok je tak z ryze praktických důvodů o 0,242192129 dne kratší. Pokud by se tedy jednou za čtyři roky nevložil den navíc, docházelo by postupně k mnohem větším nesouladům kalendáře a ročního období, za několik set let bychom tak mohli slavit Štědrý den uprostřed léta. Jelikož se ale nejedná o přesnou čtvrtinu rozdílu, je třeba ještě trochu korigovat. Aby se nám naopak nepředbíhal kalendář, máme další pravidlo, že pokud roky dělitelné 100 nejsou zároveň dělitelné 400, přestupnými se nestanou. Zjednodušeně platí, že rok je přestupný pouze tehdy, je-li beze zbytku dělitelný čtyřmi, a pokud je beze zbytku dělitelný 100, pak je přestupný jen tehdy, je-li beze zbytku dělitelný také 400. A proč je den navíc právě v únoru? Jedním z důvodů je samozřejmě to, že únor je nejkratším kalendářním měsícem. Nicméně za dob starého Říma začínal nový rok podle juliánského kalendáře březnem, únor byl tak posledním kalendářním měsícem, na který již zbylo jen 28 dní. Tím že byl měsícem posledním a zároveň nejkratším byl ideální volbou k přidání dne nutného pro vyrovnání kalendářního a tropického roku.

Významný to den
Ti, co se narodili právě 29. února to na první pohled mají s oslavami složitější. Ale opravdu jen na první pohled, mohou si vybrat, zda budou slavit opravdu jen přesně 29. 2., pak si budou roky přičítat čtyřikrát pomaleji. Většina si ale volí cestu oslavy každého roku života, narozeninový den nahradí dnem předchozím nebo následujícím. Jisté však je, že toto datum narození si budou všichni v okolí dobře pamatovat. To takoví Horymírové to mají o něco těžší, pokud chtějí oslavovat svátek každoročně, musí si v kalendáři vybrat jiné jméno. 29. února je datum, které přitahuje zamilované páry, je oblíbeným datem pro svatby, je to také jediný den, kdy mohou oficiálně požádat ženy o ruku své protějšky. Vzhledem ke čtyřletým prodlevám, není toto datum spojeno s příliš mnoha světově významnými událostmi. Pro Českou republiku to ale je zajisté datum 29. února 1920, kdy spatřila světlo světa první československá ústava. K těm světově významným dnům s datem 29.2. určitě patří ukončení blokády Sarajeva, kterého se v tento den roku 1996 dočkali po 1425 dnech obklíčení. V Japonsku byla v tento den roku 2012 dokončena 634 metrů vysoká telekomunikační věž Tokyo Skytree, nejvyšší stavba tohoto typu na světě.

Bylo libo února třicátého
V gregoriánském kalendáři má únor 28 a v přestupném roce 29 dní. Historie tří zemí ale zaznamenala na nějakou dobu také únor se dny třiceti. Ve 13. století anglický vědec, matematik a astronom Jan Sacrobosco prohlašoval, že v juliánském kalendáři měl únor 30 dní v přechodných letech od 44 př. n. l. do 8 př. n. l., pak Octavianus Augustus zkrátil únor, aby dal srpnu, po něm pojmenovaném, stejnou délku, jakou měl červenec, který byl pojmenovaný po jeho předchůdci Juliu Caesarovi. K tomuto tvrzení ale neexistuje žádný historický důkaz. Švédské království, ke kterému patřilo v té době i Finsko, plánovalo přechod z juliánského kalendáře na gregoriánský vynecháním přestupných dní po dobu následujících 40 let. Proto zde rok 1700 nepatřil mezi přestupné roky, ale i díky Severní válce byly následující roky 1704 a 1708 v rozporu s plánem opět přestupné. Velmi nepraktický problém absolutní neshody s kalendáři ostatních států byl prozatímně vyřešen roku 1712 právě přidáním 30. února, tím došlo k návratu k juliánskému kalendáři. Švédský přechod na gregoriánský kalendář byl nakonec uskutečněn až v roce 1753. V roce 1929 Sovětský svaz zavedl revoluční kalendář, ve kterém každý měsíc měl 30 dní a zbývajících 5 nebo 6 dní byly svátky bez příslušnosti k určitému měsíci. V letech 1930 a 1931 proto měli 30. únor, ale roku 1932 dostaly měsíce zpět své původní počty dní.

Letošní přechodný rok dává o jeden den více, tak si ho užijte dle svých představ.

Dle motta z aktuálního letáku lékárny Pilulka “prevence je lepší než léčba“ nezapomínejte na pravidelný přísun vitamínů a doplňků stravy. Využijte aktuální výhodné nabídky 3 za cenou 2 nejen na vitamíny z řady produktů lékárny Dr.Max. Určitě si vyberete ale i v ostatních lékárnách. Vitamíny v podobě čerstvého ovoce a zeleniny nakoupíte například v Bille aktuálně se slevou 20 % na celý tento sortiment. Pestrou nabídku ovoce a zeleniny, ale i spoustu dobrot vhodných k narozeninové oslavě najdete ve všech našich supermarketech. Myslete také na své domácí mazlíčky, nahlédněte do nabídky e-shopu bezednamiska.cz, nebo využijte 20% prima slevu na produkty Falco. Pokud se pomalu chystáte na jarní úklid, vybírejte z pestré nabídky úklidových prostředků TOP drogerie, nebo nakoukněte do letáku Albert, zde právě probíhá „úklidový“ týden se spoustou akčních cen. Nejen úklidové prostředky najdete také v dalších drogeriích.