MDŽ, svátek zatracovaný a opomíjený, přesto velmi významný!

Stejně jako oslavy svatého Valentýna, oslavy Mezinárodního dne žen jsou u nás ovlivněny tak trochu předsudky. Ten první u nás více zpopulárněl až v posledních letech, na ten druhý se naopak díky socialistické minulosti zapomíná. Asi byste byli překvapeni pohledem do kalendáře třeba Nepálu, Kuby, Ugandy či Laosu, i zde a v mnoha dalších zemích je MDŽ buď dnem významným nebo přímo státním svátkem.

Manifesty ženských práv
Bohužel je nejenom u nás tento svátek pošramocen komunistickým režimem, který jej zneužil pro svou propagandu. Slavili tenkrát hlavně muži a červený karafiát, který po bujaré oslavě věnovali svým ženám spíš jako odpustek než připomínku ženskosti a ženské síly, se tak neprávem stal negativním symbolem MDŽ té doby. Pojďme si ale připomenout, co vlastně tento den znamená a kde se vzal.
Historii MDŽ můžeme datovat až do roku 1848, kdy se dvě odvážné Američanky rozhodly uspořádat shromáždění zaměřené na prosazení ženských práv v oblasti občanské, sociální, náboženské i politické, shromáždění v New Yorku se tenkrát zúčastnili stovky lidí. Dalším milníkem byla v roce 1908 stávka patnácti tisíc newyorských švadlen, které požadovaly lepší pracovní podmínky. O rok později byl členkami Socialistické strany Ameriky vyhlášen první Mezinárodní den žen, kterým byla poslední únorová neděle, zde se tento termín udržel do roku 1913. Evropskou historii ovlivnila především mezinárodní konference pracujících žen, které se zúčastnily ženy ze sedmnácti zemí světa, konaná v roce 1910 v Kodani. Zde se rozhodlo, že ženská síla a odvaha si svůj svátek zaslouží, přesné datum ale zatím stanoveno nebylo. 19. března 1911 se MDŽ poprvé slavil v Rakousko-Uhersku, Německu, Dánsku a ve Švýcarsku, oslavy probíhaly formou shromáždění za práva žen na práci, vzdělání, výkon veřejné funkce, volební právo a další. Za přiřazení MDŽ právě na 8. březen vděčíme odvážným petrohradským ženám, které 23. února 1917 vyšly do ulic s kritikou vlády cara Mikuláše II, který přestože nechal do protestujících žen střílet, byl donucen k abdikaci. 23. únor v juliánském kalendáři se rovná 8. březnu v kalendáři gregoriánském. OSN pak Mezinárodní den žen stanovila oficiálně na 8. března až v roce 1975, který byl zároveň Mezinárodním rokem žen. U nás je MDŽ od roku 2004 zařazen mezi významné dny.

Kytička jako projev úcty
Nejen karafiátová červená, nebo mimózová žlutá jsou barvami typickými pro MDŽ. Barvami tohoto dne jsou hlavně fialová symbolizující spravedlnost a důstojnost, zelená značící naději a bílá barva čistoty. OSN také od roku 1996 každý rok přiřazuje MDŽ oficiální téma. Úplně prvním byla slova „Oslava minulosti, plánování budoucnosti“. Pro letošní rok je to „2024 – Investujme do žen: Zrychleme rozvoj“. Většina zemí světa bez ohledu na oficiální status tohoto dne Mezinárodní den žen nějakou formou oslavuje. Státním svátkem je MDŽ v mnoha zemích, kde byste to zřejmě ani nečekali, jsou to například Afghánistán, Angola, Černá Hora, Kambodža, Kuba, Laos, Mongolsko, Nepál, Uganda nebo Zambie. K oslavám patří především květiny. Ve Francii jsou to hlavně fialky a konvalinky, v Itálii a dalších evropských zemích žlutá mimóza.

Každou ženu potěší kytička či jiná připomínka toho, že si jí vážíte a máme ji rádi. Na den žen můžete udělat radost nejen své partnerce nebo mamince, ale také kamarádce či kolegyni.

Krásnou květinu s 15% PRIMA slevou vybírejte na e-shopu Květiny Expres. Svou drahou polovičku zajisté potěšíte také krásným spodním prádle, z nabídky Astratexu si nelze nevybrat. V našich drogeriích najdete také spoustu inspirace na pěkný dárek. Například Teta drogerie aktuálně nabízí nemalé slevy na voňavé dárky v podobě EDT. U Rossmanna se vám zatočí hlava z nabídky vůní a dekorativní kosmetiky za akční ceny. Vhodným dárkem může být třeba i fén na vlasy, kávovar či jiná elektronika, nakoukněte do aktuálního letáku Planeo elektro. Lahvinku vína, bonboniéru či kytičku zakoupíte v našich supermarketech, najde tu také dobroty a nápoje vhodné pro oslavu nejen MDŽ.