Březen, zelený měsíc v očekávání příchodu jara

Březen je měsícem s příslibem jara, už je cítit ve vzduchu! Přesto se zima nevzdává, a hlavně noční teploty ještě odložení zimního ošacení moc nepřejí. I podle pranostik, včetně té nejznámější „březen, za kamna vlezem, …“, je hlavně první polovina března ještě chladnější. Slunné dny využijte k přípravě zahrádky. A i když vítězí ještě studené večery, vezměte si dobrou knihu, protože březen je i měsícem knih.

Postní měsíc probouzející se přírody
Český název třetího měsíce se odvozuje od březosti samic zvířat, druhý výklad souvisí s rašením bříz. V mnoha dalších zemích je název March, März či Marec pochází z latinského Martius, podle mytologického boha války a zemědělství Marta. Po zimě právě v březnu začínalo období bojů a válek, bojeschopní Římané se scházeli se za hradbami Říma na Martově poli. Březen přináší první jarní den, jarní rovnodennost a je také časem předvelikonočního půstu, který se táhne přes celý měsíc. Postní doba začíná už na Popeleční středu, která letos připadla již na 14. únor. Během půstu by se nemělo jíst maso, sladkosti a pít alkohol. Výjimkou jsou pak neděle, kdy je možné půst přerušit. Postní stravu zpestřete bylinkami a sezónní zeleninou jako třeba medvědí česnek, řeřicha, kopřivy nebo špenát. Druhá polovina března již přináší více slunečního svitu, dny se prodlužují, noci zkracují. Příroda se probouzí ze zimního spánku, začínají rašit sasanky, bledule, kosatce, narcisy a tulipány. Z teplých krajin se vracejí špačci a čápi, na svět přichází mláďata spousty druhů zvířat. Po tmavé zimě se příroda odívá do odstínů hlavně zelené barvy.

Příprava a úklid
Před jarní výsadbou můžete začátkem měsíce začít s úklidem záhonků, odstranit zbytky rostlin, listí a chvojí, prokypřit půdu a připravit ji na první výsadbu hrášku, mrkve, ředkviček, hlávkového salátu, česneku, petržele, špenátu a kopru. Koncem měsíce je pak vhodný čas na domácí předpěstování rajčat, paprik nebo jahůdek. Věnovat se již můžete i přesazování pokojových rostlin. Balkony i zahrádky ozdobte výsadbou macešek, petúnií či muškátů. Stejně jako zahrada potřebuje úklid i domácnost, nebojte se vrhnout do protřídění šatníku, zbavte se přebytečných věcí. Zkuste si v rámci jarního úklidu také pročistit myšlenky.

Březen, měsíc knihy
I když času na čtení máme stále méně, nezapomínejme na knihy. Už od roku 1955 je březen měsícem knih a čtení. Knihy obohacují naši fantazii, slovní zásobu, rozšiřují nám hranice nejen ty na mapách, pomáhají porozumět historii, podporují empatii a schopnost pochopit druhé i sami sebe. Vyměňte večerní pohádku v televizi za společné čtení pohádek, přinese vám to více než společně strávený čas s vašimi dětmi.

Počasí už je přívětivější pro výlety a pobyt v přírodě, vyrazte za novými zážitky.

Do jarního úklidu zahrady i domácnosti zapojte pomocníky značky Kärcher, s nimi vám to půjde pěkně od ruky. V našich drogeriích zakoupíte úklidové prostředky za rozumnou cenu. V Hornbachu pořídíte nejen pomocníky pro práci na zahradě, ale i pestrou paletu rostlin k jarní výsadbě. Prolistujte aktuální leták UNI HOBBY, kromě zahradnických potřeb a výsadbových rostlin si zde vyberete i zahradní nábytek. Láká vás počasí již k venkovním sportovním aktivitám? Vhodnou obuv i funkční oblečení pro běh a další sporty vybírejte z nabídky Intersportu. S přípravou dobrého pokrmu nebo třeba kávy vám pomohou spotřebiče GORENJE, které zakoupíte s PRIMA slevou 15 %.