Svátky jara pohanské i křesťanské

Jaro už ťuká na dveře. První jarní den se blíží, sluneční paprsky už nám začínají intenzivněji hladit tváře. Na příchod jara a teplejší poloviny roku je třeba se připravit a také ho pořádně oslavit. Jarní rovnodennost a následné Velikonoční svátky si pěknou oslavu zaslouží, nemyslíte? Historie a paleta oslavných rituálů a symbolik je natolik pestrá, že si ten svůj způsob vybere určitě každý.

Jarní rovnodennost
Rovnodennost nastává okamžikem, kde je Slunce v rovině zemského rovníku, sluneční paprsky pak dopadají na Zemi kolmo. Jarní rovnodennost letos připadá na 20. března, v tento den bude den i noc stejně dlouhá. Oslavy nového života v této době pořádali již Keltové, obdarovávali se vejci, která nový život symbolizovala, a také zelenými větvičkami ozdobenými pentlemi. Slované v čase jarní rovnodennosti uctívali boha plodnosti Jarovíta. Dalším symbolem vítání jara je vynášení Morany nebo Smrtky, představitelky končící zimy. Figurínu oblečenou do ženských šatů, ozdobenou vaječnými skořápkami a šnečími ulitami, symboly smrti, vynášeli lidé v průvodu přes celou vesnici. Cestu ukončilo její shození do potoka, řeky, nebo ze skály, někde ji zakopávali nebo pálili. Poté se za doprovodu zpěvu a tanců všichni veselili i několik dní. S nástupem křesťanství byly pohanské tradice opomíjeny a více méně nahrazeny církevními svátky ukřižování a z mrtvých vstání Ježíše Krista.

Velikonoce v kostce
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem v roce. Český název je odvozen od Velké noci vzkříšení Krista. V anglosaských jazycích se Velikonocům říká Easter, a to buď podle podle anglosaské bohyně jara Eostre, nebo fénické bohyně plodnosti Astarte, známé též jako Ištar. Ve španělštině se Velikonoce řeknou Pascua a ve francouzštině Paques. Tyto názvy pochází z řeckého a latinského označení pro Pesach. Právě během oslav tohoto židovského svátku povstal Ježíš Kristus po ukřižování z mrtvých. Svátky z mrtvých vstání Ježíše Krista se slaví po celém světě. V Evropě patří k nejběžnějším zvykům pletení pomlázek, barvení vajec, pečení mazanců, také procesí a bohoslužby. Ve Velké Británii a Španělsku jsou běžné také ohňostroje. Velikonocům předchází půst a pokání, kdy se věřící snaží očistit své tělo i mysl. Postní období představuje 40 dní, které strávil Ježíš sám v poušti kdy odolával svodům ďábla.

Dny Svatého týdne barevné či symbolické
Svatý týden začíná před Velikonocemi Květnou nedělí a pokračuje Modrým pondělím. Následuje Šedivé úterý, které by mělo být dnem úklidu. Pak přichází Škaredá středa, nehezký název symbolizuje Jidáše, který Ježíše zradil, v tento den by se na sebe lidé neměli mračit! Zelený čtvrtek je připomínkou Ježíšovi poslední večeře, je to den odpuštění, až do soboty utichnou všechny zvony. Velký pátek je dnem smutku, připomínkou dne, kdy byl Ježíš přibit na kříž. Zvony se znovu rozezní na Bílou sobotu, přechodný den mezi Ježíšovým ukřižováním a vzkříšením. Ženy pečou mazance a zdobí vajíčka, muži a chlapci pletou pomlázky. V neděli nastává Boží hod velikonoční zakončený Velkou nocí. Je to den oslavy Ježíšova zmrtvýchvstání. Celý Svatý týden zakončuje Velikonoční pondělí, řečené Červené. Chlapci nemohou dospat, až budou moct vlastnoručně upletenými pomlázkami vyšlehat děvčata, dopřát jim tím dlouhé mládí a zdraví. Za odměnu dostanou malovaná vajíčka, sladkosti nebo něco ostřejšího k zahřátí v ještě chladném ránu. Pánové, raději si přivstaňte, abyste stihli pomlazení dopřát všem svým milým ženám, přijdete-li s koledou až po poledni, můžete namísto panáčka na zahřátí obdržet studenou lázeň.

Užijte si příchod jara a svátky s ním spojené podle svého gusta!

K Velikonocům neodmyslitelně patří malovaná vajíčka! Pokud nejste zrovna extra kreativní nebo šikovní, svěřte barvení vajec odborníkům, s barvami a ozdobami značky OVO společnosti Druchema, to zvládne každý. Koledníky pak můžete odměnit originálními kousky. Najdete zde i další dekorace s velikonoční tematikou, veškeré zboží pod značkou OVO navíc zakoupíte s Prima slevou 20 % navíc. Velikonoční nadílku pro posílení zdraví a imunity pro vás mají také naše lékárny. Například v letáku lékárny BENU najdete rakytníček + želatinky, vajíčka plná vitamínů. Nejen vajíčka pro barvení, ale i spoustu dobrot na sváteční stůl zakoupíte v našich supermarketech. Dopřát si k nim můžete lahodnou kávu připravenou spotřebiči značky GORENJE. S příchodem jara je třeba myslet i na vaši zahrádku, v Hornbachu pořídíte nejen pomocníky pro práci na zahradě, ale i pestrou paletu rostlin k jarní výsadbě. Prolistujte aktuální leták UNI HOBBY, kromě zahradnických potřeb a výsadbových rostlin si zde vyberete i zahradní nábytek. Pomocníky pro jarní úklid hledejte v našich drogeriích.