Dubnové probouzení ze zimy doprovázené proměnlivým počasím

Povedlo se vám letos někoho vyvést aprílem? Tím, že tento den, tedy 1. duben, připadl ještě na Velikonoční pondělí, mohly to být žertíky velmi vydařené. Duben celkově považujeme za měsíc plný změn, a to především v oblasti počasí. Ale nebojte, aprílový sníh a ženský pláč prý nemají dlouhého trvání!

Aprílové počasí
Českému názvu čtvrtého kalendářního měsíce vévodí duby, jejichž koruny se právě teď obalují listy. Duby jsou stromy silné a vznešené, symbolizují vedle síly i dlouhověkost a odolnost. V mnoha dalších zemích je název měsíce odvozen od latinského Aprilis. Tento název je pro duben asi výstižnější, protože jen co se počasí týče, to s námi pěkně žertuje. Duben je měsícem, kdy se zima pomalu vzdává nadvlády a předává žezlo jaru, i proto je plný teplotních zvratů a výkyvů počasí. Nejsou výjimkou dny, kdy se vystřídá i několik druhů počasí. Neměly by překvapit silné větry, déšť, noční mrazíky ale třeba i sněhová nadílka. Aprílové počasí, kdy chvilku prší a chvilku svítí slunce, bývá také tvůrcem magického obrazu duhy. V první dekádě čekejme ještě chladná rána, a i když už máme jaro astronomické, to opravdové přichází kolem 17. dubna, kdy svatý Rudolf otvírá dveře i okna. Další tři svatí Vojtěch, Jiří a Marek by již měli dohlédnout na dlouho očekávané trvalejší opravdu jarní počasí. Vždyť přeci svatý Jiří zelení hýří, a navíc vylézají hadi a štíři, což symbolizuje otevírání se země.

Dubnová příroda
Zatímco duby se teprve zdobí novými lístky, celá řada stromů, jako jabloně, javory a břízy, ale i buky, smrky nebo modříny, už v dubnu kvete. Louky začínají zdobit pampelišky, prvosenky neboli petrklíče, podběly a blatouchy. V lesích můžete v dubnu narazit na květy borůvek nebo medvědího česneku. Za svítání nás začíná budit ptačí zpěv, jímž si samečci ptáků označují svá území. Z teplých krajů se vrací čápi, vlaštovky, jiřičky, kukačky a rorýsi. Mnoho druhů ptáků, jako třeba sýkory, si staví hnízda, nebo už dokonce sedí na vajíčkách. V dubnu přichází na svět i spousta zvířátek, například malí bobři, kuny, liščata, vlčata nebo divoká prasátka.

Bylinky plné síly
Jarní bylinky mají v sobě celou řadu tělu prospěšných látek. Už samotným jejich sběrem můžeme nastartovat získávání potřebné kondice po klidnějším zimním období. Nespoléhejte jen na zásoby lékáren a spojte příjemné s užitečným samosběrem bylinek. Chytrost a vyváženost přírody se odráží i v tom, že právě z kraje jara nám poskytuje rostliny vhodné pro očistné kúry organismu, ale i na podporu imunity do boje s jarní únavou či nachlazením z podcenění aprílového počasí. S jarním detoxem vám pomůže ostropestřec mariánský, sedmikráska chudobka, violka vonná, kopřiva dvoudomá, brusnice brusinka ale i třeba přímo smetánka lékařská neboli pampeliška. Zdraví prospěšné jsou také kontryhel, listy břízy bělokoré, kokoška pastuší tobolka, hluchavka bílá, lichořeřišnice větší, a mnoho dalších bylinek.

Posilněte své tělo i duši bylinkami i krásami dubnové přírody!

Nejste-li příznivci samosběru a domácího zpracování bylinek, v našich lékárnách najdete spoustu přípravků a doplňků stravy pro posílení imunity. Nepodceňte ani první jarní sluníčko, které mívá nečekanou sílu, v letáku lékárny Dr.Max najdete akční nabídku přípravků na opalování značek Uriage a Solar. Práce na zahrádce už jsou v plném proudu, pokud vám ale ještě chybí nějaký ten pomocník nebo sazeničky k výsadbě, nahlédněte do letáků Hornbachu, kromě zahradnických potřeb a výsadbových rostlin si zde vyberete i zahradní nábytek. Pomocníky pro jarní úklid hledejte v našich drogeriích. K jaru patří i radost z pohybu na čerstvém vzduchu. Aktuální leták Intersportu je plný špičkové cyklistické výbavy. Vitamíny nabité ovoce a zeleninu vybírejte v našich supermarketech, najdete zde i spoustu inspirace na svačinku vhodnou k výletům do přírody.