Zelený nebo bílý? Chřestová sezóna právě začíná!

Chřest byl dříve považován za aristokratickou zeleninu. I když ani dnes nepatří mezi levnější pochutiny, doplnit si jarní jídelníček pár stonky může každý. S chřestem je to jako s olivami, buďto mu propadneš, nebo tě nezaujme. A přitom je to ideální zdroj spousty blahodárných prvků, který není nijak náročný na přípravu.

Špičky lásky
Tuto přezdívku dala chřestu Madame de Pompadour, milenka francouzského panovníka Ludvíka XV. Na jejích opulentních hostinách nesměla tato zelenina připomínající svým tvarem falus chybět. Na chřestu si ale lidé pochutnávali mnohem dříve. Nejstarší dochovaný důkaz obliby chřestu můžeme přisuzovat egyptské fresce z let 3000 před naším letopočtem vyobrazující obětiny bohům. Řekové a Římani jej konzumovali v sezoně čerstvý a na zimu si jej sušili. Římský císař Augustus pak dokonce pro dovoz této zeleniny založil „chřestovou flotilu“. Chřest našel uplatnění i v přípravě pokrmů, nejstarší dochovaný recept na tepelnou úpravu se datuje do třetího století našeho letopočtu. Po pádu Římské říše až do středověku upadla tato plodina trochu do zapomnění. Na výsluní chřest vynesl právě Král Slunce, Ludvík XIV., který si jej natolik oblíbil, že jeho pěstováním obsadil hned několik skleníků. Tato zelenina pro svou jemnou a delikátní chuť byla na francouzském dvoře velmi oblíbená a neobešla se bez ní žádná hostina, nejen ty pořádané slavnou Madame de Pompadour. Následně se chřest rozšířil i do dalších zemí, k nám se dostal koncem 18. století.

Chřest lékařský
Už samotný název napovídá, že jde o mimořádnou rostlinu. Chřest je totiž napěchovaný velkým množstvím vitamínů a dalších blahodárných látek. Obsahuje vlákninu, beta-karoten, kyselinu listovou a kyselinu asparagovou, esenciální oleje, riboflavin, dále vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, železo a jód, vitamíny C, E, K a také množství vitamínů ze skupiny B. Pro svou nízkou kalorickou hodnotu a nízký obsah cukrů je velmi vhodný i při redukční dietě. Prvenství popisu účinků této zeleniny jako ozdravné a pročišťující, je připisováno antickému lékaři Galénovi. Pozitivní účinky na lidské zdraví má také v boji proti vysokému cholesterolu a křečovým žilám, ale i Alzheimerově chorobě. Může vykazovat vliv na funkci ledvin, močový měchýř i močové cesty. Také brání zadržování vody v těle. Pro vysoké podíly klíčových enzymů odbourávajících zbytky alkoholu pomáhá při zdolávání kocoviny. Je také považován za silné afrodiziakum.

Pochoutka, ze které neztloustnete
Přidáním lahodné sýrové či holandské omáčky s nějakou tou kalorií navíc ale samozřejmě počítat musíte. Bílý i zelený chřest je jedna a ta samá rostlina, akorát že bílý se sklízí o něco dříve rovnou z půdy, není tak vystaven sluneční fotosyntéze a narozdíl od zeleného neobsahuje chlorofyl. Chuťově je bílý chřest jemnější a křehčí než zelený. Konzumovat by se měl čerstvý, tedy co nejdříve po sklizení či nákupu. Při nákupu poznáte čerstvost nejlépe podle toho, že stonky chřestu nejdou jednoduše ohnout, nejsou gumové. Čerstvý chřest také mírně sladce voní. Před tepelnou úpravou nebo přímou konzumací chřest pořádně omyjte, bílý chřest až po hlavičku a tvrdé spodní části chřestu zeleného oloupejte. Slupky pak můžete použít do zeleninového vývaru. Zelený chřest se dá použít syrový třeba do salátů, přelít rozpuštěným máslem nebo zapékat se sýrem. Lehce ogrilovaný nebo vařený v páře je výbornou dietní přílohou k masům. Z bílého chřestu vykouzlíte luxusní krémovou polévku.

Pokud si chřest oblíbíte, velmi svému tělu prospějete!

Čerstvý chřest zakoupíte na farmářských trzích nebo přímo od pěstitelů, ale i v našich supermarketech. Například Globus nabízí zelený chřest aktuálně s 56% slevou! Není to ideální nabídka pro vyzkoušení této blahodárné potraviny? Na gril přihoďte nějakou tu dobrotu ze sekce GRIL katalogu prodejen Albert. K zapití těchto dobrot se nejlépe hodí lehké bílé víno, to si určitě vyberete z pestré nabídky Kauflandu, a mají tu v akci i pivka. Nejste-li zrovna zastáncem chřestových pochoutek, spoustu vitamínů a doplňků stravy nabízí i naše lékárny. Práce na zahrádce už jsou v plném proudu, pokud vám ale ještě chybí nějaký ten pomocník nebo sazeničky k výsadbě, nahlédněte do letáku Hornbachu, kromě zahradnických potřeb a výsadbových rostlin si zde vyberete i zahradní nábytek. Pomocníky pro jarní úklid hledejte v našich drogeriích. K jaru patří i radost z pohybu na čerstvém vzduchu. Aktuální leták Intersportu je plný špičkové cyklistické výbavy.