Blíží se čarodějnická noc, aneb dámy, nastartujte košťata!

Noc z 30. dubna na 1. května je kouzelná a tajemná, má v sobě symboliku ochrany před zlými kouzly, ale i lásky a probouzející se přírody. Ať už jí říkáte Filipojakubská, Valpuržina, Beltane anebo Čarodějnice, je to nejmagičtější noc roku, ke které patří zapálené ohně a zábava až do rána.

Pálení čarodějnic
Tento původně pohanský svátek časem zlidověl a získal na popularitě. K nám se dostal až v polovině19. století z Německa a severských států. Zapálené ohně měly chránit před zlými silami, tedy i před čarodějnicemi, které se právě této noci slétaly na sabat. Dnes je tento večer spojeným s pálením ohňů oblíbenou zábavou a příležitostí pro setkání s rodinou a přáteli. A pokud vám užší kruh lidí nestačí, vyrazte na některou z akcí pořádaných třeba místní obcí či spolkem. Kromě skotačení v čarodějnických maskách kolem ohně, si užijete opékání buřtů, nějaký ten alkohol a třeba i soutěž o tu nejvydařenější a nejhrůzostrašnější čarodějnickou masku.

Proč má jedna noc tolik názvů?
Křesťanská církev ve snaze upozadit tento pohanský svátek boje dobra se zlem ještě v průběhu středověku zasvětila 1. květen apoštolům Filipu a Jakubovi vysvěcením římské baziliky s ostatky těchto dvou svatých. Odtud tedy pramení i dnes často používané pojmenování Filipojakubská noc. Na podobném základu je také postaven původ názvu Valpuržina noc. Svatá Walburga pocházela z anglické šlechtické rodiny, stala se abatyší a je hlavně v germánských zemích považována za světici ochraňující proti uřknutí a zlé moci. Beltane pochází už z keltských dob, jde o svátek ohně uctívající boha Belena, učitele druidů a ochránce lidu. Tento svátek má blíže již k měsíci květnu, je také svátkem lásky, smyslnosti a plodnosti. Je to čas párování zvěře, kdy probouzející se příroda nejen svou omamnou vůní i v lidech otevírá všechny smysly.

Dnes už se ženy upálení bát nemusí, naopak, čím „ošklivější“ maska, tím větší šance na úspěch!

Špekáčky a něco na spláchnutí vybírejte v našich supermarketech. Druhý den po bujarých oslavách se bude hodit nějaký ten vitamín z našich lékáren. Hlavně nezapomeňte na svou lásku, májovou kytičku si raději objednejte předem u Květiny Expres. V prodejnách Marionnaud také zakoupíte voňavý dárek s aktuální slevou až 30 %. Pro ty, co raději slaví první máj prací na zahrádce, se určitě hodí nějaký ten pomocník nebo sazeničky k výsadbě, vybírejte z letáku Hornbachu, kromě zahradnických potřeb a výsadbových rostlin si zde vyberete i zahradní nábytek. Pomocníky pro jarní úklid hledejte v našich drogeriích. K jaru patří i radost z pohybu na čerstvém vzduchu. Aktuální leták Intersportu je plný špičkové cyklistické výbavy. Letáku Mountfield kralují elektrokola!