Květen, měsíc školních zahrad

Venkovní teploty už zase lákají k pobytu venku. Rodinné výlety či procházky se ale většinou odkládají na víkend. Dnešní školní mládež tráví většinu svého času v interiérech, přes den ve škole, odpoledne a večer místo pohybu na čerstvém vzduchu se raději zavřou do svého pokoje s mobilem nebo PC. V minulosti ale probíhala značná část výuky právě venku. Měsíc školních zahrad by měl pomoci tyto časy alespoň trochu vrátit v moderní podobě.

Škola hrou na čerstvém vzduchu
Měsíc školních zahrad je mezinárodní aktivitou, u nás se slaví od roku 2018. Starší generace znají školní zahradu jen coby prostředek výuky pěstitelských prací, někteří měli to štěstí, že „jejich“ škola měla přístupné i hřiště pro hodiny tělocviku. Velký rozdíl je samozřejmě mezi městskými a venkovskými školkami a školami. Ale i větší města mají dostatek zelených ploch, které je možné k výuce venku využít. Venku se mohou děti naučit spoustu věcí o přírodě, klimatických podmínkách, ekologii, souladu přírody s civilizací. Příroda je totiž báječná laboratoř plná otázek a záhad s nekonečným množstvím pomůcek k jejich odhalení. Pestrá výuka probíhající na čerstvém vzduchu bude určitě pro děti mnohem více poutavá, děti budou aktivnější, zaujatější a určitě i pozornější. Škola hrou v této podobě je vítaným zpestřením běžného způsobu výuky.

Když v tom škola nejede
Který z rodičů by si nepřál, aby jeho ratolest trávila více času venku zábavnou formou? Pokud ale zrovna ta vaše školka či škola není aktivně zapojena do některého z oficiálních programů, nevěste hlavu. Zkuste se poinformovat a třeba vyučujícím předat nějaká doporučení. Venkovní vzdělávání a rozvoj svých ratolestí můžete také podpořit vlastní iniciativou a trávit s dětmi více času venku. Vyrazte do městských zahrad, do parků, do lesů, k vodě, prostě do přírody. Nechte se inspirovat některou z organizací, které se tomuto svátku aktivně věnují. Zkuste si připravit pro děti úkoly v souladu s tématem letošního ročníku, kterým je „Zažij s dětmi přírodní wellness i vědu venku“.

Podpořte venkovní aktivity vašich školáků, nenechte je trávit dlouhé hodiny zavřené v budovách!

Venku určitě vytráví, dobroty na přípravu vydatné svačinky hledejte v našich supermarketech. Pobyt venku si vyžaduje také pohodlné oblečení, v prodejnách PEPCO si určitě vyberete vy i vaše děti. Pro posílení imunity se může hodit nějaký ten vitamín z našich lékáren. Kousek přírody vám domů přinese jarní kytička od Květiny Expres. Venku se děti zabaví nejen výukou, ale třeba na pískovišti, houpačce nebo trampolíně, to vše a mnohem více najdete v letáku UNI HOBBY. Pomocníky pro jarní úklid hledejte v našich drogeriích. Radost z pohybu na čerstvém vzduchu přináší i venkovní sportování. Aktuální leták Intersportu je plný špičkové cyklistické výbavy.