„Maminko moje nejmilejší,

děkuji ti za tvou nezištnou a bezbřehou lásku, za vše, co pro mě děláš, za to, že tu pro mě vždy jsi. Jsi mojí inspirací i mým vzorem, mým bezpečným přístavem“. Bez ohledu na věk, pro maminku zůstaneme navždy jejím dítětem. Mateřská láska je snad nejpřirozenější a nejsilnější druh lásky na světě, a i když se vám té lásky, a především péče zdá někdy „až moc“, važte si jí!

Čím maminku potěšit?
Určitě především tím, že si vzpomenete! Dáreček mamince darovaný by měl být hlavně od srdce. Malé děti namalují obrázek nebo společně s tatínkem či staršími sourozenci, někdy i ve školce při společné aktivitě, vyrobí přáníčko nebo nějaký drobný dáreček, který na tváři maminky vykouzlí nejen úsměv, ale určitě i slzy dojetí. Květina je vhodnou pozorností pro každou ženu za všech okolností, ani tady nemůžete udělat chybu. Dospělé „děti“, co už dávno žijí jinde, maminku potěší hlavně svou přítomností, jeli to jen trochu možné, popřejte osobně! Pánové, vedle své maminky, nezapomeňte ani svou partnerku, matku vašich dětí, potěšit kytičkou nebo drobným dárkem!

Oslavy mateřství byly známé již v antice
Mateřství, zázrak zrození nového života se v různých podobách slaví již po celá staletí. Původ má pravděpodobně v antických oslavách bohyně matky. Ve starém Římě se slavil svátek zvaný Matronalia, zasvěcený bohyni Juno, ochránkyni vdaných žen a budoucích rodiček. Ve starověkém Řecku slavili svátek plodnosti a matek spojený s uctíváním Matky bohů – Kybelé, bohyně země, plodnosti a divokých zvířat. V Britských zemích od 16. století čtvrtá postní neděle připadá na křesťanský svátek tzv. Mothering Sunday. Tento den byl určen k návštěvám místa původu. Po cestě lidé natrhali květiny, které přinesli do kostela nebo své matce. V novodobější historii tohoto svátku se objevují dvě jména silných amerických žen. Básnířka a spisovatelka, ale především sociální aktivistka a jedna z nejuznávanějších vůdkyň hnutí za práva žen Julia Ward Howe se snažila pojmout Den matek jako den protestů proti válce, především Proklamací ke dni matek z roku 1870 jako reakcí na občanskou válku v USA i na válku prusko-francouzskou v Evropě. Další Američanka, Ann Maria Reeves Jarvis, která se o zavedení Svátku matek jako dne oslavy mateřství a tiché a pokorné úcty k matkám snažila již od roku 1858. Poprvé byl slaven Svátek matek v upomínku na Ann Jarvis dne 10. května 1908 v rodné Virginii. V roce 1914 prezident W. Wilson prohlásil Svátek matek za národní svátek USA. I v oslavách na našem území má prsty silná žena, dcera prezidenta T.G.M. Alice Masaryková, mimo jiné zakladatelka Československého červeného kříže, díky níž si Den matek připomínáme každou druhou květnovou neděli již od roku 1923.

Nezapomeňte tuto neděli – 12. 5. 2024 popřát mamince k svátku a poděkovat jí za její lásku a péči!

Kytičku pro maminku objednejte s předstihem u Květiny Expres. V našich supermarketech vyberete lahvinku vína, bonboniéru nebo pěknou kytičku. Inspiraci na vhodný dárek hledejte také v našich drogeriích. Marionnaud nabízí voňavé dárky s až 30% slevou. Vhodným dárkem může být i drobná elektronika, z letáku Planeo si určitě vyberete. Pomocníky do kuchyně včetně špičkových kávovarů hledejte v prodejnách Gorenje. Dobrou kávu si vychutnejte na balkoně nebo terase v pohodlí zahradního nábytku z prodejen Merkury Market, Uni Hobby nebo Hornbach.