Červený červen plný svátků

Jahody, maliny, třešně, plody dozrávající v červnu obarví naše mlsné jazýčky do červena! Červená je barva vášně, energie a tepla, patří tedy k červnu plným právem. Jahodový pohár se šlehačkou, nebo babiččiny jahodové knedlíky dodají spoustu energie a dobré nálady! Dobrou náladu přináší také oslavy! Červnový kalendář je plný svátků, ať už známých, vážných i milých, a někdy až kuriózních. Každý den se tak najde důvod k pěkné letní oslavě!

Červená nebo červi?
Název měsíce má slovanský původ, že je spojen s červenou barvou, to je celkem jisté. Zdali ale pochází od červenajícího se ovoce, nebo je zdrojem to, že v této době se sbírali brouci červci, ze kterých se získávalo červené barvivo pro textil, to už tak jisté není. Pro staré Slovany byl červen výrazně delším obdobím než dnes. Názvy měsíců se ale musely přizpůsobit době a rozdělení roku do měsíců dvanácti, poroto pak existovaly dva až tři červny. Dnešní květen byl označován jako červen menší, červen jako červen veliký a červenec jednoduše jako červen. Jindy se o červnu a červenci mluvilo jako o červnu prvním a druhém, nebo menším a velkém, až se nakonec ustálily dnešní názvy. V mnoha dalších zemích je název měsíce June, Jún, nebo Juni odvozen od latinského Junius, což může odkazovat na římskou bohyni Juno, manželku boha Jupitera. Jiná teorie jej přirovnává k jednomu ze zakladatelů Římské republiky, kterým byl římský konzul Lucius Iunius Brutus.

Červnové svátky
Ti, co rádi slaví, mají červen zajisté v oblibě, téměř na každý červnový den totiž připadá nějaký svátek! K nejznámějším patří Den dětí, který jsme oslavili 1.6., na ten samý den ale připadají i Světový den rodičů a Světový den mléka! 7. června bychom si měli dopřát kopeček čokoládové zmrzliny na oslavu Mezinárodního dne čokoládové zmrzliny. Druhá nejoblíbenější zmrzlina není žádnou novodobou záležitostí! Jeden z prvních receptů na čokoládovou zmrzlinu pochází z roku 1692 z italské Neapole. Třetí červnovou neděli, letos to bude 16.6. nezapomeňte popřát a poděkovat za rodičovskou lásku tatínkům! Den otců není tak rozšířený jako Den matek, ale ti naši zlatí otcové, tátové, tatínkové i taťuldové si naši vzpomínku a pozornost také zaslouží! V tradici oslavy otců má prsty samozřejmě žena, Američanka Sonora Louise Smart Dodd, která chtěla ocenit úsilí a lásku svého otce, vdovce, jehož žena zemřela při porodu šestého dítěte. Úplně první oslava Dne otců se konala v americkém městečku Spokane ve státě Washington na narozeniny Sonořina otce 19. června 1910. První oslava byla spíše soukromá, ale její myšlenka se rozšířila, v roce 1966 díky prezidentovi Lyndonu B. Johnsonovi se stala třetí červnová neděle oficiálně Dnem otců. Víte, že 21. června je Mezinárodní den trpaslíků (těch zahradních)? Trpaslíci jako symbol pomocníků přinášejících štěstí stále zdobí některé zahrádky. V ten samý den se oslavuje svátek modernější doby – Selfie day. Slaví se od roku 2014 na popud DJ Ricka McNeelyho, v tento den se vyhlašuje soutěž o nejnápaditější selfie. Autoportréty se pořizovaly již dříve, ale až dotykové mobily, plné skvělých aplikací a funkcí, kdy se při focení vidíte a můžete snadno upravit směr focení i výběr objektů, které na fotce budou, oblibu focení sama sebe mnohem prohloubily. 23. června si připomeneme myšlenku sportovního fair play oslavou Mezinárodního olympijského dne. Tento den byl stanoven roku 1948 jako oslava znovuobnovení olympijských her s odkazem na myšlenku Pierra de Couberteina. Na 27. června připadá Světový den rybářství, oblíbené volnočasové aktivity i u nás. Nicméně myšlenka oslavy byla směrována spíše na rybolov jako průmyslové odvětví. Nesmíme zapomenout ani na letní slunovrat, který letos připadá na 20. června.

Užijte si všechny červnové dny, nejen ten nejdelší den v roce!

Se zpracováním červené úrody vám zajisté pomohou mixéry, mlýnky, kráječe, sušičky a další kuchyňské spotřebiče a vybavení značky Gorenje. K červnu patří také práce na zahrádce, s pomocníky značky Hecht nebo Kärcher vám to půjde skoro samo. Pořiďte si na zahradu skvělý bazén či vířivku, zahradní nábytek nebo vybavení pro dětské hry, nabídkám z letáků Mountfield a UNI HOBBY nejspíš neodoláte. Outdoorové oblečení a vybavení hledejte v prodejnách Intersport. V červnu už sluníčko pěkně pálí, nezapomínejte na ochranu kůže! Prostředky na opalování, ale i ty proti hmyzu zakoupíte v našich drogeriích. Jahody, třešně, a spoustu dalších letních dobrot koupíte tradičně v našich supermarketech.