Příchod prázdnin bez stresu

Do konce školního roku zbývá už jen pár dní, ty jsou povětšinou naplněny výlety do přírody nebo za kulturou. Děti už se těší na prázdniny a nové zážitky. Někomu možná zbývá ještě nějaká příležitost vylepšit si výsledné vysvědčení. Poslední školní den je sice vstupenkou do prázdnin, ale někdy pocit selhání, které se skrývá za ne příliš pěknými známkami, může děti stresovat. Pomozte svým školákům, aby tomu tak nebylo!

Vysvědčení
Povinná školní docházka vešla v platnost v prosinci roku 1774 na pokyn císařovny Marie Terezie. Spolu s ní přišlo i hodnocení žáků, své vysvědčení ale dostávali až po ukončení povinné šestileté školní docházky, nikoliv jak jsme zvyklí každý půl rok. Žáci dostávali vysvědčení troje. Ti, kteří prokázali dostatečné znalosti z náboženství, jazyka a počtů dostali vysvědčení propouštěcí. Pokud ale základy těchto znalostí někomu chyběly, obdržel vysvědčení na odchodnou. Při přechodu na vyšší odbornost bylo udělováno vysvědčení frekvenční. Stejně jako dnes se slovně hodnotila také docházka a chování. Klasifikace v podobě známek prošla několika stádii, jiná stupnice byla třeba pro základní a střední školy. Pětistupňová škála byla zavedena na konci 19. století. Během nacistické okupace byla doplněna na známek šest. Po druhé světové válce se vrátila opět stupnice jedna až pět. V roce 2004 došlo ke změně zákona, a je nyní možné žáky hodnotit slovně, známkou nebo jejich kombinací. Slovní hodnocení může dítě popsat lépe, podtrhnout jeho schopnosti a jeho zájmy, upozornit na to, čemu je třeba věnovat větší pozornost.

Známky nejsou všechno
Právě proto bylo i slovní hodnocení zavedeno. Stejně jako v mnoha dalších ohledech není možné shrnout schopnosti, zájem, možnosti a další vlivy pod jednu známku. Rodiče mají někdy očekávání neodpovídající realitě, nebo si do dětí promítají své sny, které se nepodařilo splnit jim samotným. Přestože mohou mít rodiče ty nejlepší úmysly, na dítě to může mít opačný dopad. Má pak strach ze selhání, že rodiče zklame, pocit, že není dost dobré. Své děti znáte nejlépe, probírejte s nimi jejich výsledky, podporujte je v tom, co je baví, v čem vynikají. Nikdo nemůže být perfektní ve všem, na tom není nic špatného, to je realita. Pomozte jim chápat, co je důležité. Hrozby či tresty nejsou tím správným nástrojem. Pokud se o děti, jejich prospěch a schopnosti zajímáte po celý rok, určitě se vysvědčení nemusí bát ani ony ani vy. A pokud s některými výsledky nebudete spokojeni, vždy je prostor pro zlepšení. Prázdninové aktivity můžete přizpůsobit doplněním vzdělávacích chvilek, probírejte s dětmi to, co jim moc nejde, nebo je až tak nebaví. Pokud budou mít ve vás oporu a důvěru, určitě se nebudou bránit a zapracují na sobě i o prázdninách. Připravte své školáky na poslední školní den a vysvědčení tak, aby se nemuseli bát přijít domů i s horší známkou, než by se čekalo. Známky opravdu nejsou středobodem a cílem školní docházky.

Přejeme všem školákům i jejich rodičům pěkné vysvědčení a bohaté prázdniny!

Sladkou odměnu školákům, ale i spoustu dobrot na oslavy i letní grilovačky vybírejte v našich supermarketech. Oblíbenou letní aktivitou je pobyt v přírodě, outdoorové oblečení a vybavení hledejte v prodejnách Intersport. Koupání a řádění ve vodě děti prostě milují! Pořiďte si na zahradu skvělý bazén či vířivku, zahradní nábytek nebo vybavení pro dětské hry, nabídkám z letáků Mountfield a UNI HOBBY nejspíš neodoláte. Při pobytu venku nezapomínejte na ochranu kůže! Prostředky na opalování, ale i ty proti hmyzu zakoupíte v našich drogeriích. Bohatou úrodu ze zahrádky i z lesa vám pomohou zpracovat mixéry, mlýnky, kráječe, sušičky a další kuchyňské spotřebiče a vybavení značky Gorenje. K létu patří také práce na zahrádce, s pomocníky značky Hecht nebo Kärcher vám to půjde skoro samo.