Krvavý červenec

Barva července je barva krve. Dozrávající ovoce už má sytě až krvavě červenou barvu, ale především spousta událostí, které se odehrály v červenci, barví tento měsíc do ruda! Děti se rozprchly na prázdniny. Někteří z nás ještě vybírají, kam na dovolenou. Chystáte-li se třeba do Paříže, červencová historie vás může navést, jaké památky nevynechat z itineráře. Svátky jako dobytí Bastily, Den nezávislosti nebo naše státní svátky připadající na 5. a 6.7. jsou nejspíše všem obecně známé, přesto přinášíme pár základních informací pro orientaci, co že se to vlastně oslavuje.

Začátek červencové krvavé historie
I když byl atentát na římského vládce Gaia Julia Caesara vykonán v březnu, název July, Juli, nebo Júl používaný v mohla zemích byl přidělen červenci na počest tohoto vojevůdce, protože se narodil 13. července roku 100 př. n. l. Římané po staletí zvyklí na republikánské zřízení těžce nesli Caesarovu vládu. Caesar se už nestaral tolik o lid, spíše se snažil vlichotit se do přízně aristokracie, nechával se veřejně oslavovat a rušil či měnil republiková ustanovení. Přijal titul Otce vlasti a byla mu také nabídnuta královská koruna. Právě na zasedání senátu dne 15. března 44 př. n. l. bylo naplánováno zavraždění Julia Caesara, protože se předpokládalo, že se právě zde bude projednávat zvolení krále a Ceasar se tak zajisté dostaví. Přestože měl několik indicií a varování, senátu se zúčastnil. První ránu mečem udeřil senátor Cassius, a když byl napaden i svým přítelem Markem Juniem Brutem, byl velmi překvapen. Odtud známe ustálené spojení, když nás někdo překvapí nebo zklame …“I ty, Brute?“ Smrt Julia Caesara ale atentátníkům štěstí nepřinesla, lid se proti nim obrátil, a naopak podpořil Caesarova přítele Marca Antonia, který se stal Caesarovým nástupcem, ten také na jeho počest zvolil jeho jméno názvem měsíce, v němž se narodil. Jméno Caesar se do dějin propsalo také jako označení moci jako císař, car nebo Kaiser.

Ve jménu víry
U nás slavíme hned dva významné státní svátky. V pátek 5.7. si připomínáme Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Oslavuje se jejich příchod ze Soluně na Velkou Moravu v roce 863, který je označován jako počátek křesťanství a vzdělanosti českých zemí. Vytvořili písmo – hlaholici a prosadili staroslověnštinu jako oficiální, především bohoslužebný jazyk. Dalším významným dnem našich dějin je 6.7. kdy byl v roce 1415 upálen mistr Jan Hus. Jan Hus byl velkým reformátorem a náboženským myslitelem. Byl rektorem pražské univerzity, ale i vysvěceným římskokatolickým knězem. Zasadil se nemalou měrou o vývoj českého jazyka. To, proč se stal pro církev nepohodlným a byl označen za kacíře, spočívalo v jeho kritice a upozorňování na morální úpadek církve. Po několikaměsíčním věznění byl na církevním koncilu v Kostnici poté, co několikrát odmítnul odvolat své učení, odsouzen a následně upálen na hranici, jeho popel byl vysypán do Rýna, aby jeho ostatky nemohly být uctívány. Husova smrt nakonec vyústila v husitskou revoluci.

Za mír a svobodu
K nejvýznamnějším červencovým svátkům ve světě patří určitě Den nezávislosti, 4. července 1776 byla Kontinentálním kongresem přijata Deklarace nezávislosti. Tomu předcházely boje za svobodu, které propukly v roce 1775 v důsledku vyhrocujících se vztahů mezi třinácti severoamerickými koloniemi a Velkou Británií. Francouzský kalendář připomíná státním svátkem 14. 7. dobytí Bastily. Pevnost Bastila sloužila jako vězení, ale především jako sklad munice a střelného prachu. Jejich získání bylo důvodem dobytí pevnosti, při tom byli osvobozeni i vězni, kterých bylo v tu dobu v Bastile pouhých sedm. Pevnost uprostřed města a její pád jsou tak spíše symbolem královské tyranie a začátku francouzské revoluce. Během července 1789 v Paříži narostly nepokoje mezi buržoazií a lidem, který trpět hladem. Když pak francouzský král Ludvík XVI. 11. července odvolal u lidu oblíbeného ministra financí Jacquese Neckera a do Versailles povol vojenské oddíly, lid se začal bouřil. 14.7. v ranních hodinách zaútočili Pařížané na Invalidovnu, aby získali potřebné zbraně. Jen pár set metrů dál na Martových polích bylo k potlačení povstání připraveno vojsko, velitel ale k zásahu nedal pokyn. Povstalci si tak odnesli několik desítek tisíc zbraní, převážně mušket, bez střelného prachu jim ale zbraně nebyly moc platné. Pokusili se jej získat bez boje, velitel pevnosti Launay bohužel žádosti nevyhověl a střelný prach nevydal. Vzbouřenci tedy překonali hradby a spustili padací most přes vodní příkop před Bastilou. Bastila pod obranou válečných invalidů a švýcarské gardy pár hodin odolávala. V pět hodin odpoledne obránci kapitulovali, posádka byla zajata a velitel Launay byl popraven a jeho hlava nabodnutá na kopí byla nesena ulicemi Paříže.

Červencové události
Podle července jsou pojmenovány některé události, které se v tomto měsíci odehrály. V roce 1830 vydal francouzský král Karel X. Ordonance ze Saint-Cloud, neboli Červencovou ordonance. Tato se týkala čtyř oblastí – zavedení cenzury a omezení svobody tisku, rozpuštění poslanecké sněmovny, úpravy volebního práva a vyhlášení nových voleb na září 1830. Toto nařízení vyvolalo ve dnech 26.–29. července Červencovou revoluci. Následující režim, trvající 18 let, se nazýval Červencová monarchie. Tyto události připomíná Červencový sloup postavený na pařížském náměstí Bastily. Nám zeměpisně bližší bylo Červencové ultimátum, předložené 23.7.1914 Rakousko-Uherskem Srbsku jako odpověď na atentát na rakouského arcivévodu Františka Ferdinanda d’Este. Ultimátum obsahovalo deset požadavků a jejich částečné nesplnění Srbskou stranou tak odstartovalo první světovou válku. Také Vídeň má svou červencovou krvavou událost. Červencová revolta byla vlnou dělnických nepokojů v červenci 1927 vyvolanou osvobozením válečných veteránů souzených za vraždu dítěte a levicového aktivisty. Dělníci svůj nesouhlas vyjádřili útokem na justiční palác, který zapálili a aktivně pak bránili hasičům v jejich práci, takže palác nakonec zcela vyhořel, a to i přesto, že se policie snažila povstání potlačit násilím.

Červencová historie je bohatá na boje a války, vám přejeme klidné červencové dny bohaté především na zážitky!

Na výletech nejenom za památkami nezapomínejte na vhodné a pohodlné oblečení a vybavení, inspirujte se v prodejnách Intersport. V červenci bude pěkně horko, koupání a řádění ve vodě děti prostě milují! Pořiďte si na zahradu skvělý bazén či vířivku, zahradní nábytek nebo vybavení pro dětské hry, nabídkám z letáků Mountfield, Hecht nebo Albert nejspíš neodoláte. Pestrou nabídku plavek a letního oblečení pro malé i velké najdete v Pepco. Při pobytu venku nezapomínejte na ochranu kůže! Prostředky na opalování, ale i ty proti hmyzu zakoupíte v našich drogeriích. Bohatou úrodu ze zahrádky i z lesa vám pomohou zpracovat mixéry, mlýnky, kráječe, sušičky a další kuchyňské spotřebiče a vybavení značky Gorenje. K létu patří také práce na zahrádce, s pomocníky značky Hecht nebo Kärcher vám to půjde skoro samo. Pestrou svačinku na výlety, ale i spoustu dobrot na oslavy i letní grilovačky vybírejte v našich supermarketech.