Osvěžení do ruky, ale i kulinářský zážitek

Zmrzlina nebo nanuk, jen tato slova slyšíme, už se nám tvoří sliny. Jakou si to dneska dáte? Vanilkovou, čokoládovou, jahodovou, nebo nějakou exotiku? I když se přes léto snažíme stravovat lehce, této pochoutce se těžko odolává! Dáte si zmrzku jako osvěžení při letní procházce, nebo si vychutnáváte luxusní gelato v italské kavárně? Vždy vám vykouzlí úsměv na tváři. A co teprve rozzářené dětské oči nad zmrzlinovým pohárem! Zmrzliny se ročně vyprodukují miliardy litrů. Nejvíce se jí zkonzumuje v Americe, v Evropě vedou překvapivě nad jižními národy Švédové a Finové. Češi za tuto pochoutku utratí ročně kolem tří miliard korun.

Sníh a led s příchutí
Na první zmrzlině v podobě sněhu nebo ledu ochuceného medem nebo hroznovou šťávou si pochutnávali již starověcí Egypťané a Řekové. Římský císař Nero si nechával vozit led z hor, mlsal ho pak přelitý ovocnými šťávami. Mongolové připravovali slazené nápoje z velbloudího nebo kozího mléka, které si zamrazovali. Stejně i Číňané a Arabové zpracovávali ochucené mléko zmražením. První recept na takto připravenou zmrzlinu měl do Itálie dovézt ze svých cest Marco Polo. Do zbytku Evropy se tato mražená pochoutka rozšířila až o skoro tři sta let později díky sňatku Vévody Orleánského s Kateřinou Medicejskou, která si s sebou na francouzský dvůr vzala ze své rodné Florenci kuchaře s receptem na ovocný ledové sorbet. První tištěný recept na zmrzlinu se objevuje v roce 1718 v anglické kuchařské knize Mary Ealesové. Francouzi o padesát let později vydávají kuchařku plnou receptů pouze na zmrzlinu a ledové tříště. Kolonisté přivezli recept na zmrzlinu také do Ameriky, tam byl pak patentován první přístroj na ruční výrobu zmrzliny, ale i vyroben první mrazicí box k jejímu uchování. V 19. století se začínají objevovat nejrůznější techniky výroby, v Londýně vzniká první stánek s kopečkovou zmrzlinou. Pak už se sláva mraženého desertu rychle šířila světem. Dříve si tuto pochoutku mohla dopřát jen vyšší bohatá vrstva. Technologickým vývojem jak strojů na výrobu zmrzliny, tak chladících a mrazících zařízení se stala dostupnější i lidovým vrstvám.

Eskymo nebo nanuk?
Oba názvy označují zmrzlinu na tyčce. Víte jaký je mezi nimi rozdíl? Zmrzlina na tyčce vznikla jako spousta věcí v podstatě náhodou, když si v roce 1905 jedenáctiletý Američan zamíchal špejlí vodu se sirupem, a jak je u dětí obvyklé, v rámci hry zapomněl pohár venku na mrazu, ráno si pak už pochutnával na nanuku. V roce 1922 přišel na svět v USA produkt nazvaný „Eskimo Pie“ první zmrzlina na tyčce pokrytá čokoládovou polevou. Tento produkt se rychle stal velmi populárním. Název měl evokovat chlad a severní oblasti. Naše české Eskymo bylo zabaleno do obalu s obrázky Eskymáků nebo ledních medvědů, které zas považujeme za původce označení nanuk, neboť v inuitském jazyce právě slovo nanuq znamená lední medvěd. Zatímco Eskymo bylo značkou pro krémovou smetanovou zmrzlinu obalenou čokoládovou polevou, nanukem označujme obecně všechny mražené výrobky na tyčce.

Zmrzlina 21. století
Zmrzlina, ale i celá zmrzlinová kultura, zažívá v 21. století výrazné proměny. Moderní trendy a inovace se zaměřují na zdraví, udržitelnost, kreativitu a diverzitu chutí a ingrediencí. Přestože žebříčkům oblíbenosti stále vévodí smetanový Míša, je dnešní nabídka velmi pestrá. Příchutě typu slaný karamel, cookies nebo exotického ovoce nejsou žádnou výjimkou. Už jste ale ochutnali třeba zmrzku s příchutí masa, piva, chřestu, parmezánu nebo olomouckých tvarůžků? Jasným trendem jsou veganské zmrzliny. Zmrzlina se nabízí i v neobvyklých formátech, jako jsou například rolované zmrzliny nebo zmrzlinové mini-kuličky prodávané v papírových kelímcích.

Osvěžte si letní dny každý den jinou zmrzlinou, při dnešních nabídkách to nebude problém!

Zmrzlinu v mnoha podobách si zajisté vyberete v našich supermarketech. Co nesníte hned, potřebuje do ledničky! Že ta vaše má malou kapacitu na to množství zmrzliny a nanuků? Co takhle novou, větší a třeba i designovou? Lednice Gorenje jsou teď se slevou 20 %! Mraženou pochoutku si můžete vyrobit i sami doma, zmrzlinovače a další pomocníky pro výrobu koupíte s prima slevou 10 % na e-shopu Philips. Osvěžení se hodí i při venkovních aktivitách. Oblečení na letní akce by mělo být hlavně funkční a pohodlné, může být ale i stylové! Český obchod s teniskami a streetwearem Queens nabízí aktuálně slevu10 % na merch kapel, filmů a seriálů. Aby váš mobil nepřišel k úrazu během letních aktivit, opatřete ho bezpečným tvrzeným sklem od Tvrzenaskla.eu. Spousty zábavy nejen dětem přinesou společenské hry a interaktivní hračky z Agátina světa.