Nastává ideální čas připravit zahradu na podzim

Po letním horku přichází vítané ochlazení, počasí se stává příjemnějším. To je ideální čas na sklizeň plodů a přípravu zahrady na podzim. Září je také skvělé na přípravu půdy na příští sezonu. Pokud máte záhonky s bylinkami, můžete je sklidit a usušit na zimu. V tuto dobu můžete také přemýšlet o údržbě zahradní techniky a plánovat, co budete dělat příští rok.

Bohatá sklizeň plodů vaší práce
V září obvykle dozrává spousta plodů, které je potřeba sklidit, abyste mohli následně zahrádku připravit na zazimování. Co nestihnete spotřebovat nebo rozdat, můžete zpracovat a uchovat si tak přísun vitamínů i na pozdější měsíce. Jablka a hrušky jsou obvykle zralé na konci léta nebo začátkem podzimu. Sklízet by se měly zcela zralé, ale ještě pevné plody. Pokud máte vinici nebo hroznové vinné révy, je také čas na sklizeň. Hrozny by měly být plně zralé a sladké. Slívy a švestky dozrávají v září a pro sklizeň jsou ideální měkké a sladké. Dokončete sklizeň zralých rajčat. Pokud máte plody, které ještě nejsou úplně zralé, můžete je sklidit a nechat dozrát na slunném místě. Papriky a chilli sklízejte, když dosáhnou požadované velikosti a barvy. Cukety sbírejte ideálně ještě malé a mladé, dýně naopak plně vyvinuté s pevnou slupkou. Mrkev a řepu můžete sklidit, když dosáhnou požadované velikosti. Řepa je obvykle sladší, pokud ji sklízíte před prvním mrazem. Pokud máte brambory v zemi, skliďte je, když jsou hlízy dostatečně velké, ale před prvním mrazem. Bazalku, tymián, oregano, mátu, rozmarýn a další bylinky můžete sklidit a usušit na zimu. Pokud máte fazole, skliďte je, když jsou lusky suché a začínají se rozpadat.

Než přijdou první mrazíky
Září je vhodné na dokončení letních prací a přípravu zahrady na podzim a zimu. Venku je příjemně, tak vám práce půjdou určitě pěkně od ruky. Navíc pořádná příprava zahrady na zimu zajistí vaší zahradě klidný spánek, aby se na jaře opět probudila plně k životu. Po sklizni, ještě, než se pustíte do zpracovávání plodů vaší práce, věnujte čas důkladnému vyčištění záhonů od zbytků rostlin a plevele, přidejte kompost nebo jiná organická hnojiva. Citlivější rostliny obalte netkanou textilií, která pomáhá udržet teplo a chrání tak rostlinky před mrazem. S tepelnou ochranou pomůže i mulčovací kůra, tu můžete nasypat kolem kořenové zeleniny, bylin nebo trvalek. Trávník by měl pro zazimování mít délku ideálně kolem 5-7 cm, kratší může být náchylnější k zimním škodám. Aplikujte podzimní hnojivo s vysokým obsahem draslíku, které pomůže trávníku lépe přežít zimu. Také keře a stromy potřebují trochu ošetření, proveďte základní prořezání a prostříhání, abyste odstranili mrtvé nebo nemocné části a podpořili zdravý růst na jaře. Kromě půdy a rostlin věnujte péči i zahradnímu nářadí a technice. Zkontrolujte jejich funkčnost a zajistěte potřebnou údržbu. Na zimu je uložte řádně očištěné na suchém a bezpečném místě. Stejně tak zahradní nábytek chraňte před nepřízní zimního počasí.

Příjemných zářijových dní využijte prací na zahrádce, spojíte tak příjemné s užitečným!

Při práci na zahrádce, ale i v domácnosti využijte pomocníky značky Kärcher. Vybavení Hecht je už vyšší liga, práci s nimi ocení profesionálové, ale i šikovní kutilové! Při sběru i zpracování úrody pomohou výrobky z letáku UNI HOBBY. Pestrá nabídka spotřebičů GORENJE vám také poskytne vodítko při volbě způsobu zpracování bohaté úrody, najdete tu sušičky ovoce, odšťavňovače, mixéry, sekáčky a mnoho dalšího kuchyňského vybavení, které koupíte s PRIMA slevou 15 %. Produkty značky Philips se vyznačují vysokou kvalitou a v kuchyni vám budou platnými pomocníky! Sušičky ovoce ale i třeba drtič větví koupíte také v Planeo elektro. Pilnou práci je třeba odměnit něčím dobrým, vydatnou svačinu či dobroty na gril vybírejte v našich supermarketech.