Vinobraní, oslava sklizně vinné révy

Červené nebo bílé, suché nebo sladké, chutná nebo nechutná? Dnes už dávno neplatí, že lidé dělí vína pouze takto. Spousta vinařů potvrzuje, že znalost odrůd, vůní a chutí mezi lidmi velmi vzrostla. Víte, že Pražané patří mezi největší znalce vína u nás? Vinobraní jsou velmi oblíbená a rozšířená, konají se celé září pomalu v každé obci. Takže pokud jste ještě žádné nenavštívili, neváhejte a určitě brzy vyrazte!

Révo, révo požehnaná
Vinná réva je poměrně choulostivá rostlina, nejlépe se jí daří tam, kde je dostatek vláhy a tepla. Abychom si mohli vychutnat lahodné víno, musí o nej někdo pečovat, pravidelně ho ošetřovat a chránit před nemocemi. Vinař svému vinohradu věnuje svůj čas, práci, péči a lásku, pro většinu z nich je to přímo posláním. Nejlepším obdobím pro sklizeň je přelom léta a podzimu. Čím déle víno zraje, tím více obsahuje cukru. Sklízet se začíná brzy ráno, kdy jsou hrozny ještě chladné. Vysoká teplota a déšť při sklizni hroznům škodí. Sběr hroznů probíhá manuálně za pomoci zahradnických nůžek, a je to pěkně náročná dřina. Hrozny se ukládají do menších beden, aby se nepoškodily svou vlastní vahou. Zpracovávají se jen zdravé plody.

Než si nalejete sklenku
Dříve se bobulím říkalo zrno, proces odzrnění neboli oddělení třapiny od dužniny probíhá co nejrychleji po sklizni. Důležité je nepoškodit pecičky v bobulích, ze kterých by mohly do vína proniknout látky. Následuje rozemletí a vzniká rmut. Ten se u bílých vín lisuje v krátké době tří až šesti hodin. U červených vím se rmut lisuje až po prokvašení spolu se slupkami, ve kterých se právě nachází barvivo. U růžových vín se rmut z modrých hroznů nechá několik hodin naležet, aby došlo k částečnému uvolnění červeného barviva ze slupek. Poté se vylisuje a dále zpracovává jako víno bílé. Lisováním se oddělí mošt a vylisované slupky. Po vylisování se vzniklý mošt odkaluje, oddělí se usazeniny – zbytky třapin, kalící látky atd. Po odkalení může následovat zvýšení cukernatosti. Kvašení neboli přeměna cukru na alkohol probíhá samovolně díky kvasinkám obsaženým v hroznech, nebo se použijí speciální selektované kmeny kvasinek. Školením vína se rozumí procesy manipulace vína od dokvašení až po přípravu k lahvování včetně filtrace. Tyto procesy mají zásadní vliv na charakter vína. Jde už o vyšší alchymii, do které by se měl pouště jen odborně zdatný sklepmistr. Důležitá je i forma skladování, dřevěné sudy dodávají vínu další aromata a chutě spíše než nerezové nádoby. Cesta na náš stůl je náročná a dlouhá. Až budete degustovat na vinobraní, ve vinotéce nebo doma s rodinou či přáteli, připijte i na zdraví vašeho vinaře.

Burčák, jediný letošní vinný produkt, který na vinobraní ochutnáte
Vinobraní je oslavou sklizně, je tedy zřejmé, že zpracování právě sklizených hroznů ještě chvilku potrvá. Letošní takzvané mladé víno ochutnáte až v listopadu. První lahve se otvírají na svatého Martina, kdy se podává k oblíbené svatomartinské huse. Mezi české speciality patří burčák, alkoholický nápoj získávaný částečným zkvašením hroznů. Na něj se k nám sjíždí i sousedé z blízkého zahraničí. Vzniká jako meziprodukt při výrobě vína. Dle přísných pravidel se smí vyrábět pouze z letošních českých hroznů pouze od počátku srpna do konce listopadu. Burčák je nápoj tělu prospěšný, má blahodárný vliv na trávicí ústrojí. Tvrdí se sice, že by člověk měl vypít tolik burčáku, kolik má v těle krve, ale pro vysoký obsah cukru a nízké procento alkoholu zvažte vypité množství a jeho následky sami.

Zarážení hory
Tradice rozšířená právě na jižní Moravě. Hora je obecné označení pro vinici. Do té se v průběhu dozrávání hroznů zarážela slabší tyč zbavená kůry dlouhá několik metrů. Symbolizovala zamknutou vinici. Pár dní před sklizní nesměl do vinohradu vstoupit nikdo kormě vinaře. Vinohrad před případnými zloději včetně špačků hlídali hotaři. Porušení zákazu vstupu se přísně trestalo stětím nohy či ruky. Výjimkou byly jen těhotné ženy či nemocní, kteří si mohli utrhnout tři hrozny. Nyní už jsou zas vinohrady otevřené, takže se o své končetiny bát nemusíte. Tato lidová slavnost uzavření vinohradu bývá doprovázená cimbálovou muzikou, folklórními zpěvy a tanci, a návštěvníky je čím dál víc oblíbená.

Hroznová koza
Mezi nejznámější patrony vinařů a vinohradů patří svatý Václav a svatý Urban, také Karel IV., který jako jediný z patronů sám vinnou révu pěstoval a víno vyráběl. A bodří Moraváci uctívají kozu! Mohlo by to mást tím, že se jedná o jeden z vtípků veselého národa, ale není tomu tak. Kozu či kozla jako zvířata bdící nad zdravím a kvalitou hroznů uctívali již staří Řekové, ti tato zvířata obětovali bohům. Dnes už žádná koza ani jiné zvíře při oslavách nedojde úhony. Moderní vinaři si mezi sebou jako dárek dávají dřevěné figurky kozy, masky kozí hlavy či další symbolické předměty ozdobené hrozny, ovocem a podzimním kvítím. Vyšňořené živé kozy se prohání vinohradem, tím zaručují dobrou úrodu a vstřícné počasí.

Vyrazte na vinobraní v tričku s vtipným vinařským motivem zakoupeným s PRIMA slevou u T- hock. Pořídíte zde i nákupní tašky ze 100% bio bavlny, které naplníte vínem a dalšími dobrotami. Vyrážíte za vínem na Moravu na celý víkend? Na cestu by se vám mohla hodit taška od Cestovatelského obchodu, do které se vejde i několik lahví na doma. Ve vinném sklípku bývá poměrně chladno, zahřeje vás prádlo TERMOVEL. Drobné nezbytnosti jako skleničky, karafy či otvíráky zakoupíte v prodejnách Sconto nebo XXXLutz. K dobrému vínu patří dobrá kniha, knihkupectví KNIHCENTRUM.cz právě nabízí PRIMA slevu 6 %. Kvalitní víno a něco na zub nehledejte jen na vinobraních, ale i v našich supermarketech.