Letos nás čeká nejkratší adventní období

Už jste měli předvánoční svařák? Advent sice začne až v neděli 3.12., ale vzhledem k tomu, že nás letos čeká nejkratší možné adventní období – 22 dní, většina trhů už láká na vánoční zboží a dobroty. Návštěva adventních trhů je dobrou příležitostí pořídit si nějakou tu specifickou vánoční výzdobu nebo drobný originální dárek. Dejte si svařáček s přáteli a nasávejte předvánoční atmosféru.

Štědrý den na zlatou neděli
Letošní advent je zvláštní také tím, že Štědrý den, který u nás slavíme 24. prosince, připadá na čtvrtou adventní neděli. Slovo advent vychází z latinského slova adventus neboli příchod. Čtyři adventní neděle se počítají zpětně od 25. prosince – dne narození Spasitele. Poslední pátá bílá adventní svíčka se zpravidla zapaluje v podvečer 24. prosince. O půlnoci končí advent a následují vánočních svátky. Období adventu bylo od nepaměti čekáním na příchod Ježíše Krista, jehož narození připadá na 1. svátek vánoční – 25. prosince. Tyto dny byly provázeny držením půstu, bylo zakázáno slavit a hodovat. Další nemalý význam měl advent na zklidnění a odpočinek po celoroční tvrdé práci. V současné době je tomu spíše naopak, adventní období je velmi hektické a půst se povětšinou také nedodržuje. Některé tradice ale zůstávají, k adventu neodmyslitelně patří právě adventní věnec nebo svícen. Každou neděli zapalujeme jednu ze čtyř svíček, jejichž barva je dnes spíše volbou osobních preferencí než tradic. Svíčky se zapalují vždy v neděli v podvečer a proti směru hodinových ručiček. První neděli zapalte jednu svíčku, druhou už dvě a na konci adventu, poslední adventní neděli, budou hořet všechny čtyři svíčky.

Adventní neděle, svíčky a symbolika
Původně měl věnec svíček pět, kdy každá měla danou barvu. Pojďme si trochu připomenout význam těchto symbolů. 3. prosince 2023 zapálíme první adventní svíčku. Želená neděle je vzpomínkou na proroky, kteří zvěstovali zrození Ježíše Krista. Symbolem je fialová svíčka proroků a očekávání. 10. prosince nás čeká druhá neboli bronzová neděle. Tuto neděli je čas pustit se do pečení vánočního cukroví. Je také doba pro psaní dopisů Ježíškovi, aby vše do Štědrého dne stihnul. Zapaluje se opět fialová svíčka, která uctívá vztahy minulé, současné i budoucí. Neděle 17. prosince bude třetí adventní – stříbrná. Začátek druhé části adventu by měl být klidnější a slavnostnější. Zapaluje se svíčka růžová, tzv. pastýřská, symbolizující radost z blížících se vánočních svátků. Na 24. prosince 2023 připadá poslední zlatá adventní neděle. Zapaluje se čtvrtá svíčka, fialová andělská, která s sebou přináší lásku, mír a klid v duši. Spolu s ní letos můžete rozsvítit i bílou svíčku, která je určena Ježíši Kristu a zapaluje se právě na Štědrý den.

Pokuste se v adventním čase také na chvíli zpomalit a užít si neopakovatelnou atmosféru výzdoby a adventních trhů.

Až přijdete vymrzlí z adventních trhů, zachumlejte se do heboučkého pyžama z Pepca, uvařte si dobrý čaj, nebo zmáčkněte tlačítko oblíbeného nápoje na kávovaru Philips, vezměte si pěknou knihu od KNIHCENTRUM.cz, a dle dřívějších adventních tradic na chvíli zvolněte, dopřejte si chvilku odpočinku a relaxace. Pokud ještě nemáte adventní věnec, určitě si vyberete ze tří velikostí a několika barev z nabídky obchodu Květiny Expres. Nádherné věnce zde koupíte s PRIMA slevou 15 %. Vše potřebné k pečení vánočního cukroví nakoupíte v našich supermarketech.