Dovolte si odjet na dovolenou

Ještě nevíte, kam, kdy a jestli vůbec na nějakou dovolenou vyrazíte? Nebo už začínáte balit kufry? Odpočinek a relax potřebujeme všichni! Myšlenku, že si dovolenou nemůžete dovolit, rychle vyžeňte z hlavy. Začněte přemýšlet, kam alespoň na pár dní vyrazit. Změna prostředí udělá divy nejen s vaší psychikou. Samozřejmě doba, destinace a společnost jsou u každého jinou volbou. Výběr té pravé dovolené pro vás a vaše blízké může být příjemnou aktivitou a začátkem těšení se na nové zážitky!

Rekreace neboli obnovení kreativity
Dovolenou si bereme, abychom si odpočinuli od pracovních a běžných starostí. Dříve se jezdilo na rekreaci, což by se dalo číst jako „re – kreace“, tedy obnova kreativního ducha a myšlenek. Dle doporučení by dovolená měla trvat tak tři týdny v kuse, kdo si to ale v dnešním pracovním tempu může dovolit? Naopak spousta lidí upřednostňuje práci před volnem. To také není ideální cesta, až se dostaví syndrom vyhoření nebo dokonce kolaps, bude doba regenerace výrazně delší! Vyrazit na pár dní mimo rutinní prostředí se doporučuje kdykoliv, kdy se člověk cítí přetížený, unavený, nebo ztrácí pozornost, a to klidně i vícekrát do roka. Nemusí to být pokaždé několika týdenní dovolená, i takový prodloužený víkend někde u rybníka nebo v Evropské metropoli dokáže nabít baterky.

Není Malta jako malta
Čeká vás dovolená „na maltě“? Chápeme, že nejde o ostrov slunce, nymf a kostelů ve Středozemním moři. Plánujete čas na regeneraci využít úklidem, rekonstrukcí, přestavbou nebo vyřizováním po úřadech? I když fyzická aktivita je určitě vítána, nelze očekávat, že vašemu mozku bude dopřáno potřebného odpočinku. Samozřejmě i takovéto záležitosti je třeba vykonávat, zkuste si ale nějaký čas vyhradit i pro odpočinek a změnu prostředí, naplánujte si alespoň půldenní výlet nebo se zajeďte vykoupat.

Jak si vybrat tu pravou dovolenou?
Nemáme univerzální radu. Jako vždy a ve všem je třeba respektovat individualitu každého z nás. V první řadě si odpovězte na pár jednoduchých otázek, jako třeba kolik jste ochotní za dovolenou utratit, jestli dáváte přednost nicnedělání u moře, nebo byste raději strávili volný čas aktivněji v horském prostředí. Výběr termínu je také velmi důležitý. Je třeba se sladit nejen se spolucestovateli, ale i s kolegy, aby jim vaše nepřítomnost nepůsobila problém, ale aby vás během dovolené pořád někdo nenaháněl s pracovními dotazy či povinnostmi, abyste si tak zajistili opravdu čas jen pro sebe. Celý rok něco zařizujete a dovolenou tak rádi vložíte do rukou cestovní agentury? Proč ne, dnešní nabídka cestovních kanceláří je nesmírně pestrá, najdete zde klasické resorty s kompletními službami, ale také důkladně propracované poznávací zájezdy do exotických oblastí. Stačí si jen vybrat.

Sólo cestování
Čím dál více lidí vyráží na dovolenou sami, a to nejenom ti, co sami i žijí. Máte dost dovolené, nějaké finance, čas a náladu? Akorát vaši blízcí právě teď zrovna čas, náladu nebo peníze nemají? Určitě vyrazte i sami! Sólo cestování vám kromě spousty zážitků může přinést i vyšší sebevědomí, jak jste to pěkně sami zvládli, ale i nějaké nové přátele. Pokud se obáváte vyrazit úplně sami, hodně cestovních kanceláří už své portfolio doplňuje právě o single nabídky, a to jak lážo plážo pobytů v resortech, tak poznávacích či tematických zájezdů. Dnes už nejsou ojedinělé ani agentury přímo na single cestující zaměřené. Výhodou je tu především cena, kdy jsou jednotlivci ubytováváni společně a ušetří tak peníze za doplácené lůžko. Další velké plus je to, že přestože single, nebudete cestovat sami!

Ať už sami, s rodinou či přáteli, u moře nebo v horách, užijte si dovolenou plnými doušky!

Dovolená trvá pár dní, zato zahradní bazén či vířivku si můžete užívat celé léto! Nahlédněte do katalogu Mountfield. Nadzemní bazén za skvělou cenu vybírejte v prodejnách UNI HOBBY, v katalogu najdete také pestrou nabídku zahradního nábytku, grilů či vybavení zahrady pro dětské hry. Je libo zahradní houpačku? Přejděte rovnou do letáku Merkury Market nebo Tesco. Plánujete na zahradu zapuštěný bazén? Zajisté budou potřeba nějaké úpravy, ty hravě zvládnete s pomocníky značky Hecht. Skvělou formou trávení volného času může být kempování, potřebnou outdoorovou výbavu pořídíte v prodejnách Intersport. Spoustu dobrot nejen na gril koupíte tradičně v našich supermarketech. V aktuální nabídce Kauflandu najdete nafukovací zboží vodního sortimentu od kruhů po zahradní bazénky, nejen vaše děti si tak mohou letní vodní radovánky užít do sytosti.