Návrat do školních lavic nemusí položit rodinný rozpočet!

Začátek školního roku bývá spojen se zvýšenými náklady, které mohou rodinný rozpočet nemile zatížit. Vyrostly vám děti přes prázdniny z oblečení a bot? Potřebují nové školní pomůcky a vybavení? K tomu obědy, svačiny, doprava, kroužky. Není toho málo! Důkladné plánování, využívání dostupných slev a efektivní nakupování může výrazně snížit náklady spojené se školou a pomůže udržet rozpočet pod kontrolou. Komunikujte se školou i dalšími rodiči, sdílejte informace.

Než vyrazíte na nákupy
Než začnete impulsivně plnit nákupní košíky, zkuste věnovat trochu času přípravě. Sepište si seznam věcí, které budete pro letošní školní rok potřebovat. Proveďte si doma s dětmi inventuru, když to i takto odborněji nazvete, budou si vaši potomci připadat důležitěji a tato činnost je více zaujme. Projděte si sešity, obaly, psací a další pomůcky, určitě se některé dají použít opakovaně. Zároveň můžete ze seznamu odškrtávat položky, které není třeba dokupovat. Zkuste vyrobit rozvrh hodin, starší děti to zvládnou sami, menším trochu pomozte. A co třeba ručně šité obaly na knihy? Nejen, že budou stylové, ale určitě si pak děti nebudou plést učebnice se spolužáky. Starší batohy, krabičky na svačinu, nebo sáčky na cvičení či přezůvky vyspravte veselými záplatami, oživte samolepkami, mohou pak sloužit o něco déle.

Akce, slevy, udržitelnost
Nákupy během slevových akcí nebo výprodejů mohou ušetřit nemalou částku. Začátek školního roku určitě patří k obdobím, kdy je nabídka akcí a slev velmi pestrá. Použijte online srovnávače cen. Děti rostou jako z vody a každoroční obměna šatníku je téměř nevyhnutelná, co zkusit second-hand obchody nebo online bazary, kde můžete najít nejenom oblečení, ale i zánovní školní potřeby, učebnice nebo dokonce batohy za zlomek ceny. Zkuste se domluvit s ostatními rodiči z okolí a zorganizovat si vlastní výměnu oblečení a školních potřeb, které děti již nepotřebují.

Ušetřit ale neomezit
Obědy ve školních jídelnách nebývají extrémně drahé, ale pokud máte dětí více, už se náklady násobí. Co teprve když máte dítka vybíravá, a hned tak něco jim nechutná, pak jsou to občas vyhozené peníze. Zvažte, zda by se vám nevyplatilo, obědy či vydatnější svačiny připravovat doma. Zkuste se ve škole zeptat, jestli třeba nenabízí nějaké specifické slevy na obědy. Nemáte-li školu hned za rohem, využívejte více hromadnou dopravu, můžete se také domluvit s rodiči spolužáků na střídavém svozu více dětí jedním autem. Chcete podporovat mimoškolní aktivity svých ratolestí bez velkého omezení rodinného rozpočtu? Většina škol nabízí bezplatné nebo levné aktivity, kroužky a kurzy pro své žáky. Tyto programy často nabízejí kvalitní vzdělání za minimální náklady. Některé školy nebo místní organizace poskytují granty nebo sponzorství pro účast na dražších aktivitách, jako jsou sportovní kluby nebo umělecké kroužky.

Při výběru školních pomůcek a vybavení pro školáky se řiďte cenami ale i vkusem. Z pestré nabídky slevových akcí si určitě vyberete!

Aktuálně vybírejte školní pomůcky za skvělé ceny například v prodejnách Tesco, Billa, Albert nebo Kaufland. Inspiraci na dobroty k obědu nebo na svačinu hledejte i v našich ostatních supermarketech. Vyrostly vám děti nejen z oblečení, ale i z nábytku? XXXLutz má v akci psací stoly a židle, ale i další nábytek a bytové doplňky. V Datartu můžete svým školákům koupit za akční cenu třeba notebook, prohlédněte si aktuální leták se spoustou špičkové elektroniky za velmi dobré ceny. Pokud oblečení z druhé ruky doplníte značkovými kousky českého obchodu s teniskami a streetwearem Queens, určitě se vaše ratolesti zlobit nebudou. Na e-shopu Bezvasport zakoupíte oblečení a doplňky se slevou až 40 %! Agátin svět kromě kreativních hraček a výtvarných pomůcek nabízí Prima slevu 10 % také na školní batohy.